Hillary a luat mai multe voturi, dar a pierdut alegerile. Trump conduce lumea!

Democrata Hillary Clinton a pierdut alegerile prezidenţiale, după ce a obţinut cu 71 de electori mai puţin decât rivalul republican, deşi a strâns cu 136.053 mai multe voturi în toate statele americane prin comparaţie cu Donald Trump, care este noul preşedinte ales al SUA.

Sistemul de vot american este unic în lume şi a permis din nou câştigarea alegerilor de către un candidat care a fost pe locul al doilea ca număr de voturi. În SUA se numără voturile pe fiecare stat în spate, iar fiecărui stat îi revine un număr de electori. Cine are mai multe voturi are toţi electorii la care are dreptul statul respectiv. Donald Trump a obţinut însă 289 de electori prin comparaţie cu cei 218 electori ai lui Hillary Clinton.

Un număr de 59.178.962 de alegători americani au votat pentru Hillary Clinton, în vreme ce alte 59.041.945 de sufragii s-au îndreptat spre tabăra lui Donald Trump. Asta înseamnă că prezidenţiabila democrată a obţinut cu 136.053 de voturi mai mult decât rivalul ei republican, care a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale. Hillary Clinton a devenit al cincilea candidat prezidenţial care pierde alegerile, deşi a primit mai multe voturi din partea americanilor. Printre prezidenţiabilii care au pierdut alegerile, deşi au primit mai multe voturi se numără Andrew Jackson (1824), Samuel Tilden (1876), Grover Cleveland (1888) şi Al Gore (2000). (M.M.)

Vizualizări: 954

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: