Ileana Spiroiu – NUP în dosarul mafiei imobiliare

Gorjeanca Ileana Spiroiu rămâne şefă la Oficiul Naţional de Geodezie după ce procurorii au dispus scoaterea sa de sub urmărirea penală. Aceasta a făcut parte dintr-un lot de 14 persoane, în mare parte funcţionari publici din Primăria Capitalei, care în toamna anului trecut au fost anchetaţi într-un scandal cu privire la unele escrocherii imobiliare.  

Nu mai puţin de nouă membri ai grupului au fost şi reţinuţi atunci, iar cei mai mulţi dintre ei au rămas în stare de arest preventiv şi până în prezent, victime ale acestora fiind bătrâni care nu puteau să îşi apere proprietăţile. Scandalul a ţinut prima pagină a publicaţiilor timp de câteva zile, iar despre Ileana Spiroiu s-a scris inclusiv că ar fi fost şi ea arestată preventiv, lucru care nu avea niciun fundament juridic real, ea fiind acum singura persoană scoasă de sub anchetă. Procurorii nu au avut nici dovezi şi nici nu au putut formula împotriva acesteia vreo acuzaţie temeinică, suspiciunile de la început fiind invalidate pe parcursul derulării anchetei.
 Spiroiu a fost acuzată atunci de asociere la tentativă de înşelăciune, după ce o subordonată de-a sa le-ar fi spus procurorilor că şefa sa ar fi făcut intervenţii la Biroul de Carte Funciară pentru aprobarea unui dosar care nu era în regulă. Dosarul era al lui Gheorghe Constantinescu, un interlop cunoscut sub numele de Gigi Boeru, fost coleg de şcoală cu şoferul pe care Ileana Spiroiu îl avea la instituţie. Aceasta spune că, astfel, procurorii au fost tentaţi să creadă că ar fi putut comite vreo ilegalitate, motiv pentru care, la începutul anchetei, i-au fost ridicate şi calculatoarele de la birou.

 Acuzată degeaba

 Ileana Spiroiu afirmă că este singura pe care procurorii au scos-o de sub urmărirea penală şi pentru care au dispus neînceperea urmăririi penale. Restul persoanelor din grupul în care fusese inclusă şi ea au fost trimise în judecată, unele aflându-se şi acum în stare de arest preventiv. "Vreau să le mulţumesc din suflet celor care au crezut mereu în nevinovăţia mea. Vă daţi seama că dacă era vreo probă împotriva mea, cât de mică, probabil aş fi fost şi eu săltată de mult, mai ales că mi-au fost şi ascultate telefoanele timp de câteva luni. De altfel, cei cinci din Primăria Capitalei arestaţi atunci sunt şi acum în aceiaşi situaţie juridică. Dosarul de la care a pornit ancheta avea o problemă, dar eu nu am intervenit niciodată în el. Din contră, m-am văzut cu oamenii aceia doar la audienţe şi apoi am cerut ca el să fie rezolvat dacă sunt îndeplinite condiţiile legale, dacă nu, cererea să fie respinsă pentru că, eventual, putea fi contestată la instanţă. Eu nu am avut nicio treabă cu domnul acesta Constantinescu, şoferul meu îl ştia de pe la şcoală, dar asta e treaba lor, important pentru mine este că am putut să-mi dovedesc nevinovăţia şi că pot să îmi văd în continuare de viaţa mea, deşi asta este o experienţă care te marchează", spune Spiroiu.

 Alţii au luat şpăgile

 Din ancheta procurorilor din Bucureşti, reiese că funcţionarii din Primăria Capitalei aflaţi în stare de arest preventiv s-ar fi lăsat cumpăraţi de Gigi Boeru cu sume cuprinse între 100 de lei şi 1000 de euro. În schimbul puţinilor bani, funcţionarii publici falsificau documente sau închideau ochii la neregulile care i-au permis apoi interlopului bucureştean să achiziţioneze terenuri de milioane de euro la periferia capitalei sau chiar în centrul oraşului. Gigi Boeru a mers la Agenţia de Cadastru pentru a cere intabularea terenului pentru o perioadă în care operaţiunea respectivă nu se efectua, procurorii aflând atunci că interlopul miza inclusiv pe un sprijin de la Ileana Spiroiu, informaţie care, pe parcursul anchetei, nu s-a dovedit a fi reală.
 Şefa de la Cadastru priveşte acum în urmă şi se gândeşte prin ce a trecut în ultimele luni şi asta doar pentru că ar fost arătată cu degetul în faţa unor anchetatori care doreau "sânge proaspăt". Ileana Spiroiu a avut telefoanele ascultate, viaţa privată i-a fost anulată în această perioadă, pentru ca, în cele din urmă, să reuşească să îşi dovedească nevinovăţia. " Probabil că acesta mi-a fost destinul, poate că trebuia să trec şi prin aşa ceva. Singură în Bucureşti, dacă ar fi avut măcat 1% ceva împotriva mea, altfel cred că discutam acum. A fost în cazul meu inclusiv o suspiciune pentru luare de mită pentru care mi s-a dat neînceperea urmăririi penale pentru că nu a existat în realitate aşa ceva", spune Spiroiu


Vizualizări: 351

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: