Ilie Năstase, un bătrân trist și neadaptat

Când Ilie Năstase era marele talent (niciodată dublat de constanță și seriozitate, ca să fim sinceri, că așa ar fi fost ca Federer sau Serena) al circuitului masculin, femeile abia dacă primiseră drept la vot. Năstase era un răsfățat. Pentru că făcea spectacol cu racheta în mână, i se permitea și spectacolul cu p**a în gură, să mă iertați. În plus, Năstase era un tânăr imberb și cu foarte mare trecere la dame. Glumițele misogine ți se iartă, când ești așa și când victimele lor zâmbesc în loc să fie dezgustate, bașca într-o societate în care termenul de „hărțuire sexuală” nici nu prea exista.

Din păcate, Năstase e ca un adolescent târziu blocat în perioada lui de glorie. Crede că încă este cineva. Cu regret, nu mai este. Ar fi fost cineva și acum (cum sunt și alți foști mari tenismeni) dacă ar fi înțeles că un om îi e dator lui însuși, în primul rând, cu două aspecte: evoluție și adaptare. Năstase nici nu a evoluat, nici nu s-a adaptat. Doar a îmbătrânit și a devenit neputincios, într-o lume care s-a schimbat peste putința lui de înțelegere.

Ca să fie clar, nu glumița aceea proastă, dar în esență nevinovată, despre Serena Williams (care ar urma să nască un copil „ciocolată cu lapte”), mi s-a părut inacceptabilă. Chiar nu am văzut rasismul în afirmație. Dar Năstase a mai făcut vreo trei nefăcute. În primul rând, la finalul tragerii la sorți televizate, a luat-o pe după umeri pe căpitanul echipei Angliei, Anne Keothavong (altfel o femeie superbă, semn că măcar gusturile i-au rămas), și a întrebat-o cu un prost-gust mârlănesc desăvârșit „la ce cameră stai?”. Voia s-o viziteze ca s-o... mă rog, mă-nțelegeți. A doua oară, chiar pe teren, deși era cu musca pe căciulă, Năstase i s-a adresat aceleiași femei cu apelativul „fucking bitch”, semn că nu prea primește refuzurile ca un bărbat. Înjurătura a fost tradusă de presa noastră drept „curva dracului”, dar în fapt ar fi nevoie de o traducere mai dură, că numai Irina Margareta Nistor mai traducea „fuck you” cu „du-te dracului”. În fine, după ce a fost (pe bună dreptate) dat afară din arenă și din competiție de ITF, Năstase nu a uitat nici să-i transmită unei jurnaliste engleze, chiar în parcarea arenei, că este „proastă și foarte urâtă”.

Sigur, nici măcar nu e Ilie Năstase de vină. Resimt mai degrabă milă pentru el. De vină aș zice că sunt cei care l-au pus pe acest misogin bătrân și bășinos căpitan peste o echipă (orice fel de echipă) de femei. Era evident că va fi o priveliște dizgrațioasă. În capul meu, e ca și când ai pune un lup fără dinți paznic la oi. Adică nici măcar nu le mănâncă, m-ați înțeles? Doar le molfăie și el așa, cu gingiile, până le apretează lâna cu salivă. Bleah!

Vizualizări: 793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: