În ce condiții s-ar putea renunța la cărbune

O reconversie a grupurilor energetice de pe cărbune pe gaze ar presupune mult timp și multe studii. O spune Ion Rușeț, consilierul managerului de la Complexul Energetic Oltenia, în contextul în care s-a tot vorbit în spațiul public despre o asemenea variantă. Rușeț a explicat că vor fi grupuri pe gaze, în cadrul companiei, la Craiova și Turceni, însă va fi nevoie de foarte multe studii de impact și mulți ani de analiză.

Peste aproape doi ani, la Craiova, va fi realizat un grup pe gaze, iar un proiect asemănător este avut în vedere și la Turceni.

Ion Rușeț, consilierul lui Sorin Boza, a explicat, la Tele3, că o astfel de reconversie necesită mulți ani până să fie pusă în aplicare: “Discutăm despre un program care să depășească cincinalul. Aici trebuie să se facă un studiu de impact. Una este situația la Craiova II, unde avem și energia termică pentru Craiova, unde lucrăm foarte bine cu Ford, unde se discutăm de o tranziție pentru 2022 pe gaze. Una e situația la Turceni, unde se discută la fel o tranzacționare, dar discutăm de ani mulți, nu de un mandat”.

Unul dintre cele mai importante aspecte este, evident, cel social, mai ales că o eventuală renunțare la cărbune ar însemna restructurări masive. „Când facem o asemenea tranziție trebuie să avem studii de impact care să ne clarifice inclusiv impactul social. Discutăm de o reconversie, de o restructurare a zonei miniere, cu pierderea locurilor de muncă, o altă situație și trebuie să spunem care este alternativa”, a mai transmis Ion Rușeț.

Vizualizări: 1,862

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: