În ce recipient trebuie să pui la încolțit grâul de Sfântul Andrei!

Mulți români respectă tradiția grâului pus la încolțit de sărbătoarea Sfântului Andrei. Pentru a fi roditor grâul plantat de Sfântul Andrei, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru a putea crește mai verde și mai înalt.

În ajunul Sfântului Andrei, se pune o cantitate de grâu într-un pahar mai larg cu pământ sau într-un castron mai adânc. Nu este nevoie de ghivece speciale pentru această operațiune pentru că nu vom avea nevoie de ele mult timp, grâul încolțind destul de repede. Puteți alege pahare pe care nu le mai folosiți  sau chiar coji de ouă din care ați scos conținutul și au rămas parțial întregi, efectul fiind unul spectaculos, mai ales dacă le și pictați frumos.

Boabele de grâu se pun peste un strat generos de pământ și apoi se acoperă cu un strat subțire de pământ, se udă și se plasează la fereastră, pentru a primi lumină naturală și căldură.

De obicei, grâul se lasă să germineze timp de câteva zile, iar în momentul în care frunzele verzi încep să răsară, se crede că acest lucru este un semn al unui an rodnic, prosper și plin de belșug.

Dacă însă grâul nu încolțește sau se usucă, se consideră un semn că anul viitor va fi mai greu sau mai plin de provocări. 

În multe zone din România, grâul încolțit de Sfântul Andrei este un simbol al speranței și al împlinirii dorințelor. Fiecare familie se asigură că acest obicei este respectat cu sfințenie iar unii obișnuiesc să pună mai multe vase cu grâu, fiecare reprezentând o dorință sau un vis pentru anul ce vine.

Galerie foto



Vizualizări: 472

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: