Încă două săptămâni de aglomerație la Rânca. Cabanier: E full peste tot!

Visul proprietarilor de pensiuni din Rânca de a avea permanent clienți care să le treacă pragul pare să se îndeplinească la acest început de an. De la Crăciun încoace stațiunea a fost mereu aglomerată, iar lucrurile vor mai sta așa cel puțin până la sfârșitul săptămânii viitoare, când se încheie vacanța elevilor.

Miercuri, drumul spre stațiune sau parcările de aici arătau la fel ca în noaptea de Revelion, adică mașini circulând bară la bară sau oprite de șoferi oriunde a fost un loc pentru a nu incomoda cât de cât traficul. Și dacă la trecerea dintre ani numărul turiștilor cazați în stațiune a fost estimat pentru prima dată la circa 10.000, acum lucrurile stau aproape la fel. O parte dintre aceștia au plecat spre casă, dar mulți și-au prelungit șederea în vârful muntelui, ademeniți de zăpada de pe pârtii, dar și de condițiile de cazare.

„S-a terminat vacanța de Revelion, dar a început cea de după Revelion. Nu e bine așa? Ne-a plăcut atât de mult că am zis să mai rămânem vreo 4 zile. De Sfântul Ion vrem să ajungem acasă. Până atunci ne  bucurăm de tot ceea ce ni se oferă aici. Avem zăpadă, mâncare bună la pensiune, vreme care să te țină toată ziua pe pârtie, de ce să plecăm? E un loc grozav și ne bucurăm că l-am descoperit la timp”, a spus unul dintre turiști.

Și dacă până acum majoritatea mașinilor care erau parcate în Rânca aveau numere ale județelor din Oltenia, acum au devenit o obișnuință și cele care provin din Ardeal sau Moldova, ca să nu le mai pomenim pe cele din capitală.

„În două zile plecăm în Germania la muncă și am zis să mai rămânem după Revelion că tare fain e aici. Soția e gravidă, așteptăm o fetiță și cine știe la anul pe unde vom fi, ținând cont că așteptăm barza. Cu siguranță vom reveni însă când va crește cea mică”, a spus un alt turist prezent pe pârtia de la Rânca. Un altul, din Slatina, a avut un alt motiv și mai temeinic pentru a fi prezent zilele acestea pe pârtie. „Am lucrat în toată această perioadă. Sunt cadru militar, nu am putut să îmi iau liberele ca restul oamenilor și atunci, dacă acum le-am primit, mă bucur de ceea ce este aici. Este totul nesperat de frumos. Am venit cu prietena și cu un grup de prieteni și suntem încântați de ceea ce am descoperit. Cu siguranță vom face și alte sărbători aici, mai ales că și cazarea e foarte bună”.

Bucuria cabanierilor

Numărul mare de turiști nu are cum să nu-i bucure pe proprietarii de pensiuni și cabane din stațiune, reprezentantul acestora, Constantin Pănescu, spunând că aproape toate spațiile de cazare sunt ocupate în această perioadă la capacitate maximă.

Față de alte zone din țară, la Rânca e zăpadă din abundență și asta pare să atragă turiștii ca un magnet. „Ne-au sunat grupuri din țară dacă îi putem caza la noi că acolo unde s-au dus nu au găsit zăpadă. E full peste tot în Rânca, atât pot să spun. Sunt unele grupuri de elevi pe care le-am reprogramat pentru săptămâna viitoare pentru că acum nu mai era loc pentru ei. E vacanță și, din fericire, avem zăpada care nu prea există în alte stațiuni mult mai renumite din țară. La noi a nins și în a doua zi de Revelion și, astfel, bunul Dumnezeu ne-a ajutat să ne menținem turiștii. Oricine vine aici vede cât de mare e forfota și aglomerația. Sperăm ca vremea să fie la fel în continuare și drumurile să fie accesibile și săptămâna viitoare când vor veni copiii pentru că dacă nu e voie cu autocare va fi mai greu cu urcatul lor până în stațiune”, spune Pănescu.

Reprezentanții centrelor de închiriere a echipamentelor de schi sau săniuș sunt și ei fericiți că au de lucru din plin în această perioadă. De la Crăciun și până la sfârșitul vacanței elevilor, aglomerația se va menține pe pârtii, iar asta nu poate să însemne decât un ban în plus câștigat de cei care au mizat pe astfel de afaceri. „Avem prețuri nemodificate până în acest moment, în ciuda tuturor scumpirilor de pe piață. Pentru schi echipamentul poate fi închiriat cu 25 de lei pe zi, iar pentru placă prețul e de 35. E aglomerație, e și vacanța elevilor, a fost Revelionul, a fost o perioadă în care treaba a mers foarte bine”, spune reprezentantul unui astfel de centru de închirieri.

Vizualizări: 3,956

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: