Încă o lună de şomaj tehnic în minerit

Minerii vor avea parte la începutul verii de încă o lună de şomaj tehnic. Măsura a fost propusă de administraţiile companiilor de profil, ca urmare a faptului că stocurile sunt arhipline, iar cererea de energie rămâne în continuare scăzută. Rămâne însă de văzut dacă sindicatele vor fi de acord cu o astfel de măsură.

Octavian Graure, directorul general al Complexului Energetic Turceni, a confirmat faptul că administraţia a lansat vineri propunerea intrării minerilor în şomaj tehnic. „Deocamdată este doar o discuţie şi abia undeva, între 5 şi 10 mai, vom putea să vorbim sau nu de o decizie în acest sens. Suntem în discuţie cu sindicatele şi vom vedea la ce concluzii ajungem”, a spus Octavian Graure. Directorul general al CE Turceni a adăugat că măsura ar putea fi necesară din mai multe motive: „Cert este că depozitele sunt pline, iar cererea de energie este destul de mică. Pe de altă parte noi suntem obligaţi şi de contractul de împrumut cu BERD-ul să păstrăm indicatorii economici în anumiţi parametri, aşa că studiem toate posibilităţile de reducere a costurilor”.

Numărul de salariaţi care ar putea intra în şomaj tehnic se ridică la circa 2.500. În funcţie de discuţiile cu sindicatele, perioada de şomaj tehnic ar putea fi şi mai mică de o lună, susţin surse din CE Turceni.

SNLO, al treilea val de şomaj tehnic

Daniel Burlan, directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), a confirmat la rândului lui că minerii ar putea intra din nou în şomaj tehnic, în luna iunie sau iulie a acestui an. „Luăm în calcul această posibilitate, dacă în continuare cererea de cărbune rămâne scăzută”, a spus Burlan. Pentru cei 9.000 de mineri din SNLO ar fi deja a treia perioadă de şomaj tehnic din acest an.

Surse din cadrul Complexului Energetic Rovinari susţin că nici această unitate nu va fi ocolită de şomaj tehnic în această vară. Directorul general Tiberiu Trotea nu a putut fi contactat pentru a confirma sau infirma această informaţie.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: