Sporuri ilegale sau tăiate din greşeală ?

Problema sporurilor încasate până de curând de angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Gorj se adânceşte. Peste o mie de salariaţi primeau până anul trecut sporuri pentru condiţii grele sau de încordare psihică, deşi numai cei care lucrau direct cu asistaţii le meritau. O verificare făcută la acest început de an de Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale Gorj a scos la iveală această anomalie. Conducerii DGASPC Gorj i s-a cerut să prezinte avizele care au stat la baza acordării sporurilor. Stupoare, avizele nu există, iar autorităţile judeţene trebuie să dea explicaţii pentru asta. Pentru că nişte birocraţi din Consiliul Judeţean nu şi-au făcut treaba, celor peste o mie de salariaţi din Protecţia Copilului li s-au tăiat sporurile la grămadă. Şi celor care meritau, şi celorlalţi.

Sporurile salariale au fost date până anul trecut după bunul plac al şefilor de instituţii, cu sau fără respectarea legii. Angajaţii DGASPC Gorj beneficiau de un spor de dispozitiv, un drept salarial care, până la data intrării în vigoare a legii cadru 330/2009, era reglementat prin lege numai pentru personalul din instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. De asemenea, legislaţia în domeniul salarizării aplicată până la data de 31 decembrie 2009 nu prevedea posibilitatea acordării sporului de încordare psihică foarte ridicată, sporului pentru condiţii deosebite şi deosebit de periculoase şi sporului pentru muncă nenormată pentru personalul DGASPC-ului.

Asupra acestui lucru a atras atenţia în luna martie Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Gorj, care a transmis Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi Consiliului Judeţean Gorj că anumite sporuri au fost acordate fără respectarea legii. Anumite categorii de salariaţi ar fi putut beneficia de sporuri, dar numai pe baza unui regulament şi a unor avize de a căror existenţă ar fi trebuit să răspundă ordonatorul principal de credite. De exemplu, sporul de încordare psihică foarte ridicată de 15% se acordă doar asistenţilor maternali. Cert este că numărul asistenţilor maternali din Gorj nu trece de 150, însă cei care fac scandal sunt toţi angajaţii Direcţiei, peste o mie. Nimeni a depus însă la AJPS Gorj avizele necesare, deşi au fost solicitate.

Avize pe colţul biroului                               

Paulina Bâlteanu, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale, susţine că în urma verificărilor privind modul de încadrare a personalului s-au găsit câteva nereguli care trebuiau remediate. În loc să le remedieze şi să prezinte avizele de acordare a sporurilor solicitate, conducerea DGASPC Gorj a prezentat alte ştate de plată, în care sporurile au fost tăiate pentru toţi angajaţii. Pentru că noile ştate nu mai conţineau sporuri ilegale, în sensul că nu mai conţineau sporuri deloc, Agenţia condusă de Paulina Bîlteanu le-a considerat valabile. Numai că salariaţii s-au ales cu veniturile înjumătăţite şi au ieşit în stradă să protesteze, dar şefii lor nu le-au spus că nu au făcut demersurile impuse de lege pentru ca aceia care merită sporuri să le obţină.

„Noi am făcut o verificare a situaţiei privind modul de reîncadrare a personalului şi am constat o serie de nereguli. Nu au fost prezentate avizele de acordate în baza legii pentru acordarea sporurilor salariale pentru condiţii de muncă. Noi le-am solicitat să ne prezinte aceste avize, lucru pe care nu l-au făcut. Probabil că dacă le aveau ni le prezentau. Ei au venit doar cu ştatele cu sporurile tăiate”, a explicat Paulina Bîlteanu.

Constantin Preoteasa, directorul DGASPC Gorj, este de altă părere. El susţine că avizele în baza cărora au fost acordate sporurile au fost prezentate la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, dar nu au fost luate în calcul. „Noi am dus avizele necesare, dar nu ni le-au luat în calcul. Ne-au spus să ducem altele. Cei de la ITM nu au vrut să ne dea altele. Asta este, le-am prezentat ce am avut”.

Inspectoratul Teritorial de Muncă a refuzat să elibereze acele avize pe motiv că aceasta nu mai este de competenţa lor. ITM explică faptul că ordonatorul de credite, angajatorul, este obligat să realizeze un regulament de acordare a sporurilor în baza unor măsurători realizate de specialişti privind condiţiile în care-şi desfăşoară munca, după care sunt avizate de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii.

Doar personalul TESA trebuia să piardă sporurile

Liderul sindical Cristi Aldescu susţine că sporurile trebuiau tăiate numai la personalul TESA, nicidecum la toţi angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. „Deci eu consider că sporurile trebuiau tăiate numai la personalul TESA, pentru că ei nu trebuie să aibă spor de condiţii grele şi vătămătoare, pentru că nu intră în contact direct cu asistaţii sociali. Din cauza angajaţilor de la administraţie au de pierdut şi de suferit toţi, şi asta numai din vina domnului Preoteasa”.

Cristi Aldescu, liderul Sindicatului „Ambulanţa”, a cerut în direct în cadrul emisiunii „Ora de Gardă” şi demisia Paulinei Bâlteanu, directorul Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale.

Călinoiu, mumă numai pentru unii    

Nereguli în acordarea sporurilor au fost găsite şi la Consiliul Judeţean. Preşedintele Ion Călinoiu, deşi a fost indiferent când s-au tăiat sporurile la Protecţia Copilului, aflată tot în sobordinea lui, a ţinut să păstreze sporurile colaboratorilor apropiaţi. Acesta a trimis la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale o adresă prin care se susţine că la nivelul consiliului judeţean sporurile sunt legale şi acuză agenţia condusă de Paulina Bâlteanu de faptul că îşi depăşeşte atribuţiile. În replică, aceasta a sesizat Curtea de Conturi.

Vizualizări: 204

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: