Începe distribuirea cererilor pentru subvenţii la căldură

Autorităţile locale din Târgu Jiu vor începe distribuirea cererilor pentru subvenţiile la încălzirea locuinţei începând de luni, 21 octombrie. În prezent, câteva mii de cereri sunt în curs de tipărire. Formularul tip şi cererile vor putea fi solicitate şi depuse în locaţii diferite, în funcţie de tipul ajutorului la încălzire.

Cererile vor putea fi depuse la centrele de primire până la mijlocul lunii viitoare. „Primăria Târgu Jiu a dat la tipărit modelul de cerere pentru că s-a publicat în Monitorul Oficial şi am reuşit să intrăm în posesia acestui model. Noi sperăm ca începând cu data de 21 octombrie să putem pune la dispoziţia cetăţenilor aceste formulare de cerere. Sunt puţin schimbate faţă de sezonul precedent, de acea a apărut şi această întârziere. Cererile se pot depune pe tot parcursul sezonului rece, dar pentru ca oamenii să poată beneficia inclusiv pentru luna noiembrie ce aceste ajutoare este suficient să le depună până la data de 15-20 noiembrie, spune legislaţia în vigoare”, a declarat Alina Toader, directorul adjunct al Direcţiei Publice de Protecţie Socială din cadrul primăriei Târgu Jiu.

Unde se depun cererile

Cererile pentru acordarea subvenţiilor la încălzirea locuinţei vor fi distribuite în diverse locuri, în funcţie de tipul de subvenţie solicitată. „Ca limită de venituri nu sunt modificări, până la 615 lei pe membru de familie. În plus, se vor acorda ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică şi aici este o procedură mai diferită, legislaţia ne obligă să efectuăm anchete sociale în termen de 15 zile de la înregistrarea cererii. Sperăm că vom face faţă la acest lucru, fiind pentru primul sezon rece când se acordă astfel de ajutoare, nu ştim la ce număr de cereri să ne aşteptăm. Aceste cereri, pentru încălzirea cu energia electrică le vom primi la sediul direcţiei, pentru a avea un control mai mare asupra documentelor pe care le cerem. Pentru celelalte sisteme de încălzire, vom funcţiona tot prin intermediul cluburilor vârstei a treia şi, în plus, se va deschide un punct de lucru şi la sediul primăriei. În curtea interioară se va constitui un fel de birou de primire pentru cererile privind ajutoarele băneşti la încălzirea cu lemne”, a precizat Alina Toader.

Punctele de primire a cererilor sunt la cluburile vârstei a treia (str.Mioriţei, str. Olteniţei, str. Debarcader, str. Tudor Vladimirescu-pentru gaze). Programul de lucru va fi de luni până vineri între orele 8 şi 18, sâmbătă - de la 9 la 14 şi duminică de la 9 la 13.

Condiţii de eligibilitate

Nu primesc ajutorul la încălzire familiile care deţin: clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu; terenuri care depăşesc 1000mp în zonă urbană  şi 2000mp în zonă rurală; autoturisme şi/sau motocicletă mai mică de 10 ani; mai mult de un autoturism cu o vechime mai mare de 10 ani; autovehicule gen autoutilitare, autocamioane, rulote, autobuze, microbuze; utilaje agricole precum tractor, combină; utilaje de prelucrat lemnul precum gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul; depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei; suprafeţe de tern, animale, păsări a căror valoare netă de producţie anuală depăşeşte suma de 1000 euro pentru persoana singură, respective 2500 euro pentru familie.        

Aşteaptă să depună cererea

Întârzierea formularelor a creat confuzie în rândul cetăţenilor. Câteva zeci de persoane se prezintă zilnic la sediul Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu în speranţa că vor putea să primească cererile pentru ajutorul de la stat. „Am venit să văd dacă se dau cererile pentru ajutoarele la căldură. Anul trecut nu am primit pentru că aveam pământ, acum am rămas la 400m. M-ar ajuta subvenţia, am pensia mică. Am trei milioane şi jumătate pensia, sunt necăjită”, a spus Elisabeta Vâgă, în vârstă de 72 de ani, din Târgu Jiu.  

În sezonul rece 2012-2013 au primit ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale 5518 familii, iar pentru încălzirea locuinţei cu lemne 588.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: