Turiștii, atrași în Baia de Fier cu ateliere de creație

Iubitorii tradițiilor populare sunt invitați să redescopere meșteșugurile din străbuni. O pensiune din localitatea gorjeană Baia de Fier le oferă oaspeților nu doar o cameră confortabilă unde să se cazeze, ci și experiențe de neuitat: ateliere de creație. Miercuri a fost organizat un atelier de olărit la care a fost invitat un meșter cunoscut din zona Horezu, patria ceramicii românești.

Artist Bruno Valerian a strâns în jurul său tineri dornici să descopere olăritul, curioși să vadă cum se face o farfurie de lut. Au avut posibilitatea să folosească roata de olărit și să facă singuri o mică lucrare, amintire de neuitat. "Aici se caută să împărtășească din tradiții tuturor turiștilor care îl vizitează, ceea ce e un lucru extraordinar. Turiștii asta vor să vadă. E foarte bine ce face și m-aș bucura să fie mult mai mulți ca el. Tinerii de aici au fost foarte curioși. Așa a fost și la mine: curiozitate, pasiune și acum, mod de viață. De 20 de ani am ales olaritul și nu îmi pare rău. O să continui cât o să pot. O fac cu pasiune și asta spune destule. Tinerii sunt interesați de cunoaștere. Eu i-am îndemnat să viziteze și atelierele de la noi, să vadă exact ce facem. Să nu viziteze doar magazinele, să mearga și în ateliere, să pună mâna în lut", a spus Bruno Valerian.

Tinerii care au luat parte la acest atelier de creație au fost încântați să învețe cum se modelează lutul. "Am învățat să olărim. Am fost foarte încântați de această activitate. Este destul de complicat. Nu ne-a ieșit o farfurie prea atrăgătoare", ne-a spus o tânără care a participat la atelier. "Mereu avem ceva de învățat. Nu am mai încercat până acum. Mi se pare dificil și, în același timp, foarte interesant. Am făcut o vază, pe care o s-o păstrăm ca amintire", ne-a spus o altă tânără.

Odată ce pășesc în pensiunea care a găzduit evenimentul inedit, turiștii au senzația că se întorc în timp. Descoperă aici tradiții din străbuni, meșteșuguri minuțioase și totul în jur are o poveste. S-a dorit o punte între generații, între tinerii curioși și dornici să redescopere traditiile și între cei care încă fac totul să le ducă mai departe.

"Totul se învârte în jurul unei experiențe când turiștii ne calcă pragul. De la atelierele de olărit, cum am organizat astăzi. A fost primul atelier de olărit. Si interesul a fost mare. Am mai organizat ateliere de pictură pe ceramică, drumeții montane. Totul este despre a genera emoție turiștilor care ne calcă pragul. În același timp, o altă dimensiune ar fi de a trezi interesul tinerilor pentru tradiție, de a crea o punte între generații, o punte care acum este inexistentă. Creând acele mici opere de artă, văzând ca se poate cu mâna ta, automat, deschidem noi perspective pentru participanții la ateliere", a spus Mihai Olaru, organizatorul atelierului de la Conacul Olarilor. 

Galerie foto





Vizualizări: 714

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: