Închid produția din cauza prețului mare la energie

ArcelorMittal Hunedoara amenință cu suspendarea producției "ca răspuns la condițiile pieței și la prețurile ridicate ale energiei". "Prețurile la energia electrică și la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, prețurile românești fiind semnificativ mai mari decât în alte țări europene cu operatori importanţi în producția siderurgică, precum Franța și Germania. Întrucât producătorii de oțel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oțel din import și a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara - care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, așadar, un cost major - nu mai este capabilă să concureze", susține compania.

ArcelorMittal spune că producția în cadrul fabricii care are în prezent 640 de angajaţi și 200 de contractori este suspendată începând cu 1 decembrie 2019.

Premierul Ludovic Orban a spus marți că ar trebui pusă la punct o schemă de ajutor de stat pentru companii din industrie, pe motiv că acestea ar fi fost afectate de aplicarea OUG 114/2018, care ar fi dus la creșterea prețurilor la energia electrică și gazele consumate de acestea. Ludovic Orban a dat exemplul companiilor siderurgice și petrochimice.

Datele Eurostat pe primul semestru din 2019 arată că prețurile la energie în România sunt sub cele din Franța sau Germania.

Vizualizări: 2,272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: