Închiderea Termocentralei Turceni, cerută în instanţă

O asociaţie care militează pentru protecţia mediului a cerut în instanţă închiderea Termocentralei Turceni. Bankwatch România vrea ca magistraţii să suspende sau să anuleze autorizaţia de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj pentru funcţionarea termocentralei, pe motiv că nu au fost respectate procedurile la emiterea acestui document şi nici legislaţia privind emisiile de poluanţi. Dacă magistraţii vor da câştig de cauză celor de la Bankwatch ar însemna încetarea activităţii la această unitate. Acţiunea în instanţă este în fază incipientă.

Asociaţia Bankwatch România a chemat în judecată Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj şi Complexul Energetic Oltenia, acţiunea fiind depusă la Tribunalul Bucureşti. De această dată, asociaţia cere magistraţilor să suspende şi să anuleze autorizaţia integrată de mediu emisă de APM Gorj în luna martie a anului trecut pentru Termocentrala Turceni. În motivele cererii de suspendare şi anulare, cei de la Bankwatch au menţionat că la emiterea autorizaţiei de mediu nu s-a respectat procedura de consultare a publicului, că au fost încălcate directive ale Uniunii Europene transpuse în România prin legi, astfel, spun ei, valorile limită de emisie pentru unitatea 6 au fost stabilite în mod greşit. Aceştia mai spun că la emiterea acestei autorizaţii au fost menţionate acte normative abrogate.

Reacţie: Motive inventate

Conducerea APM Gorj spune că motivele invocate de reprezentanţii asociaţiei sunt inventate şi că termocentrala este conformă în ceea ce priveşte emisiile de poluanţi. „Din punctul lor de vedere nu trebuia să dăm autorizaţia integrată de mediu pentru Termocentrala Turceni. Spun că se încalcă legea 278, că n-a fost respectată procedura de emitere a autorizaţiei integrate la modul general. Ei vor să se emită un acord de mediu aşa cum gândesc ei, nu conform legii în vigoare. Un acord de mediu se emite pe directiva europeană care este transpusă în legislaţia românească. Mai spun că nu s-a respectat partea de consultare a publicului. A fost publicat pe site, în ziar, a fost o întâlnire la sediul primăriei din Turceni, dar probabil că dânşii ar fi vrut să fie luaţi cu avionul din Bucureşti şi chiar transportaţi aici. Devine deja o acţiune îndreptată împotriva României, pentru că o instalaţie de genul acesta la ora aceasta este conformă, are 3 grupuri conforme, aşa cum prevede directiva europeană şi pe parte de desulfurare şi desprăfuire, inclusiv partea de emisii de NOx. Atunci nu înţeleg de ce se leagă de orice lucru inventat”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Directorul Termocentralei Turceni, Corneliu Diţescu, nu a dorit să comenteze legat de acest subiect menţionând că nu ştie nimic despre procesul intentat de cei de la Bankwatch.

Autorizaţia integrată de mediu emisă la începutul anului trecut este valabilă timp de 10 ani, adică până în 2024, iar dacă apar modificări poate fi revizuită. Reprezentanţii APM Gorj sunt de părere că vor avea câştig de cauză în instanţă. „Din punctul meu de vedere, nu au cum să câştige. Inclusiv ne-au transmis comentarii şi am ţinut cont de ele în procedura de autorizare şi acum îmi spun că n-am consultat publicul. Dar, am dovezi”, a mai spus directorul APM Gorj. 

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: