Închisoare cu executare pentru doi poliţişti din Gorj. Acuzaţia: CRIMĂ!

Vin vremuri grele pentru cei doi agenți ai IPJ Gorj, Cosmin Militaru și Eugen Papuzu, pe care procurorii i-au trimis în judecată acum doi ani pentru o crimă comisă în toamna lui 2008 la Stoina, când aceștia au snopit în bătaie un localnic. Omul a fost omorât pur și simplu în bătaie, dar agenții au încercat să își mascheze crima produsă în sediul Postului de Poliție, adevărul ieșind la iveală în cele din urmă, sentința dată acum împotriva lor nefiind una definitivă.

Procesul lui Militaru și Papuzu nu a avut loc la Gorj, ci la Tribunalul Caraș Severin, magistrații de aici lăsând să treacă sărbătorile de iarnă pentru a da un verdict în această poveste. Chiar dacă cei doi „oameni ai legii” s-au declarat nevinovați și s-au ferit de presă cât au putut pentru a nu da explicații cu privire la cele întâmplate, acum instanța a stabilit că, din contră, ei au comis faptele de care îi acuză procurorii. Așa se face că, după mai bine de doi ani de judecată, judecătorii au stabilit că Papuzu trebuie să facă 13 ani de închisoare, fiind găsit vinovat pentru omor și arestare nelegală și abuzivă, în timp ce Militaru are de făcut 14 ani de pușcărie, fiind găsit vinovat de omor și cercetare abuzivă și arestare nelegală.

Sora bărbatului snopit în bătaie de cei doi polițiști ar urma să fie despăgubită de aceștia cu daune morale în cuantum de 150.000 de lei, instanța dispunând și ca fiecare dintre cei doi agenți să suporte cheltuieli judiciare în cuantum de 15.000 de lei. Instanța nu a acceptat solicitarea de a-i pune pe aceștia să suporte și daune materiale, considerând că solicitarea respectivă nu a fost suficient dovedită, probele fiind prea puține pentru a-i pune pe agenți și la astfel de plăți.

Faptele stabilite de procurori

Militaru și Papuzu, doi polițiști tineri, care aveau tot viitorul în față, au ajuns în situația de acum după ce în toamna lui 2008, pe 16 noiembrie, l-au luat la bătaie pe Nicolae Druțu. Agenții erau la un chef, la ziua unui polițist, și au fost solicitați la o spargere produsă la un local, local în care Druțu intrase pentru o bere. Omul a fost dus la secție și jucat în picioare, la propriu, după câteva ore în care nu a recunoscut faptele fiind dus cu mașina Poliției acasă la sora sa, unde a și murit ulterior.

Ancheta a fost efectuată inițial de procurorul Emil Moța, care îl luase în vizor pe patronul localului unde a fost prins Druțu, omul temându-se că el va fi arestat nevinovat. În cele din urmă dosarul a ajuns la procurorii din capitală, Parchetul General dispunând în vara lui 2012 deshumarea celui decedat și efectuarea unei necropsii suplimentare. Ulterior, agenții Militaru și Papuzu au ajuns în spatele gratiilor pentru câteva luni, de atunci ei fiind puși la dispoziția conducerii IPJ Gorj, până la pronunțarea unui verdict final neputând fi dați afară. Culmea este însă că Druțu a ajuns să își piardă viața, iar polițiștii cariera pentru că în noaptea cu pricina l-au confundat pe acesta cu un alt bărbat din sat, recidivist și client vechi al lor, agenții fiind convinși atunci când îl loveau pe Druțu că îl lovesc pe cel cu care l-au confundat.

„În noaptea de 17/18 noiembrie 2008, inculpatul Papuzu Bogdan-Eugen (agent de poliţie), cu ocazia unei cercetări la faţa locului efectuate în urma unei sesizări privind un presupus furt dintr-un local, a ridicat-o pe victima D.N.(n.r. Druţu Nicolae) şi a condus-o la postul de poliţie, unde, sub pretextul identificării acesteia, a fost deţinută nelegal aproximativ 4 ore, timp în care nu au fost întocmite actele necesare reţinerii. Probele administrate au mai relevat faptul că victima fusese identificată, prin legitimare, chiar la momentul la care agentul de poliţie, însoţit de un alt coleg, a ajuns la faţa locului. În timpul deţinerii nelegale, victima D.N. a fost lovită, ridicată de la sol după cădere (de cinci - şase ori) şi lovită din nou, context în care, la un moment dat, s-a lovit cu capul de un ghiveci de flori şi, ulterior, de podeaua de ciment din postul de poliţie. În dimineaţa zilei următoare, victima a fost dusă de către agenţii de poliţie la locuinţa surorii sale, unde, în jurul prânzului, a decedat", au precizat procurorii din capitală după finalizarea cercetărilor.

PRECEDENT?

Cazul celor doi polițiști condamnați acum fie și nedefinitiv la închisoare cu executare le dă de gândit și altor doi agenți ai IPJ Gorj implicați într-un alt scandal asemănător. Nelu Popescu și Ionuț Cătălin Radu, împreună cu un angajat al Jandarmeriei Gorj au fost și ei trimiși în judecată pentru că în septembrie 2013 l-au snopit în bătaie pe Ion Cucăilă chiar în sediul Poliției Municipiului Târgu Jiu. Din fericire, Cucăilă a scăpat cu viață, în urma unor intervenții chirurgicale.

Vizualizări: 307

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: