Indicatoarele rutiere, tentație maximă pentru hoți

Viața unor șoferi este pusă în pericol pe drumurile din Gorj de hoții care, cel mai probabil, pentru căruțele pe care le folosesc la furatul indicatoarelor rutiere nu au nevoie de permis de conducere. Semnele sunt amplasate ziua și furate noaptea, fiind o adevărată mană cerească pentru hoții de fier vechi, deși acestea sunt nou-nouțe și costă o grămadă, în nici un caz nefiind vorba de „fier vechi”.

Drumul Județean 673 A dintre Mătăsari și Dragotești a fost zilele acestea ținta hoților de fier vechi. Nu mai puțin de 22 de indicatoare au dispărut în câteva nopți, toate fiind montate acolo cu câteva ore înainte, suficient cât să nu se întărească betonul în care fuseseră înfipte. Într-o singură locație, în apropierea unei unități școlare, au dispărut peste noapte 15 indicatoare, de la cedează trecerea la presemnalizare trecere de pietoni și multe altele. Cele mai expuse locuri sunt însă și curbele periculoase, unde hoții au luat și câte cinci țevi amplasate una lângă alta, așa cum era semnalizată corect curba respectivă.

Ieri drumarii lucrau de zor pe șoseaua respectivă pentru a remedia situația și în speranța că vor fi evitate eventuale accidente ce puteau fi generate de lipsa indicatoarelor rutiere. Cheltuiala evident că s-a dublat pentru că noile semne sunt montate tot din banii contribuabililor, asta în timp ce alți contribuabili, care probabil nici nu își plătesc taxele și impozitele, fură în draci țevile zincate pe care le duc la fier vechi. „Am mărit gropile și am înfipt țevile la 70 de centimetri adâncime. Avem beton, putem pietre, dar a doua zi constatăm că dispar semnele rutiere ca prin minune. Vă dați seama că dacă un metru de țeavă zincată costă 200 de mii de lei vechi, iar țeava are trei metri, numai o țeavă costă 600.000 de lei. Mai departe calculați singuri prejudiciul, fără a vorbi de valoarea indicatoarelor și alte cheltuieli”, a spus unul dintre muncitorii aflați la lucru.

Se fură și semafoarele

Greu de crezut pentru un șofer de rând, dar hoții au pus mai nou ochii nu doar pe semnele rutiere, ci și pe semafoarele instalate pe drumul național 66 pe care se lucrează, cel puțin teoretic, pentru a fi modernizate. Șeful Secției Drumuri Naționale Gorj, Ion Tudor, spune că inclusiv de pe Transalpina s-au furat indicatoare, fiind pusă în pericol viața șoferilor care nu cunosc zona. „Au dispărut semne rutiere, au dispărut semafoare și, mult mai tentanți, au devenit acumulatorii de la semafoare. Îi avertizez pe cei care fură astfel de lucruri că noile semafoare sunt dotate cu GPS-uri care ne pot ajuta la localizarea lor. Să-i ferească Dumnezeu pe cei care fură să fie prinși de muncitori sau chiar de șoferii care își riscă viața din cauza unora ca ei”, spune Ion Tudor.

Localnicii dau vina pe sărăcia din zonă și pe numărul mare de șomeri, lipsa locurilor de muncă neputând fi însă o scuză pentru cei care pun în pericol viața șoferilor și a pasagerilor din autoturisme. Polițiștii au deschis anchete și încearcă să dea de urma hoților, însă deocamdată singura certitudine o reprezintă faptul că semnele de circulație sunt montate ziua și furate noaptea, ca într-un sat fără câini.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: