Infecţii nosocomiale neraportate, pacienţi externaţi mai mulţi decât cei internaţi şi medici sancţionaţi

Compartimentul de Pneumologie care funcţionează fără avizul Ministerului Sănătăţii la spitalul din Târgu Jiu nu a raportat infecţiile nosocomiale. Ciudat este faptul că aici se externează mai mai mulţi pacienţi decât cei care se internează, a constatat Corpul de control al ministrului Sănătății.

Compatimentul funcţionează cu două saloane cu câte 2 paturi, deşi ar fi trebuit să aibă 5 paturi, dar şi fără dotări minime necesare. "La data vizitei, în compartimentul de pneumologie erau internaţi 9 pacienţi. Referitor la acest aspect medicul pneumolog Elena Vlad a afirmat că "suntem compartiment de pneumologie într-o secţie de interne şi internăm acolo unde sunt locuri“", este precizat în raport.

Problema infecţiilor nosocomiale neraportate din acest cabinet a atras atenţia celor din corpul de control. "Din analiza registrului de bronhologie pentru luna ianuarie 2019 se constată efectuarea a două fibronhoscopii pentru doi pacienţi internaţi în compartimentul de pneumologie. Infecţiile detectate pot fi asociate asistenţei medicale din unitate. Spitalul nu a considerat necesară raportarea acestora".

O altă situaţie mai puţin obişnuită constă în faptul că aici se externează mai puţini pacienţi decât cei care se internează. "Din cele relatate reiese că în anul în anul 2018 au fost externaţi mai mulţi pacienţi decât au fost internaţi, adică sunt internaţi 287 şi externaţi 288, iar rata de utilizare a paturilor a fost de peste 100%".

Aici s-au aplicat cele mai multe amenzi contravenţionale, iar medicul dă vina pe manager. "Doctorul Vlad Elena a fost sacnţionat cu amendă contravenţională între 500 şi 1.000 de lei pentru necunoaşterea de către personalul medico-sanitar a tehnicilor şi procedurilor de pregătire pentru sterilizare, depozitare şi transport al instrumentarului către locul de utilizare, iar la obiecţii, medicul Elena Vlad susţine că "Nu s-au adus la cunoştinţă şi nu am semnat niciodată procedura de pregătire a aparatului", o altă amendă de aceeaşi valoare i s-a aplicat aceluiaşi medic pentru neîntocmirea şi nerespectarea programului propriu de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale, iar medicul a precizat următoarele: "Am discutat şi cu medicul şef de secţie care nu mi-a dat voie să raportez. Am raportat activitatea la DSP Gorj care nu m-a instruit privind raportate", iar a treia amendă, tot în acelaşi cunatum, s-a aplicat pentru nerespectarea protocoalelor de lucru de către personalul medical, iar Elena Vlad a susţinut că "Lipsa echipamentului a fost din cauza neasigurării de către conducere a acestuia".

În total au fost încheiate 14 procese verbale de constatare a contravenţilor prin care au fost aplicate amenzi cuprinse între 500 şi 3.000 de lei. Printre cei sancţionaţi, în afară de medicul Elena Vlad, se numără medicii Creola Enoiu de la dispensarul TBC, Grigore Udrescu - şef secţie Chirurgie II, Vasile Băleanu - şef secţie Chirurgie I, Vasile Stănculete în calitatea sa de coordonatorul al ambulatoriului de specialitate, dar şi directorul Medical de atunci, Costinel Popescu.

Pe lângă aceştia şi 2 asistente medicale s-au ales cu sancţiuni. În afară de Vasile Stănculete, care a contestat în instanţă sancţiunile, toţi au achitat jumătate din minimul amenzilor. (D.A.)

Vizualizări: 2,137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: