Înghesuială la filmele lui Sergiu Nicolaescu

Greu de crezut, dar în plină noapte, sute de gorjeni s-au înghesuit, unii chiar s-au călcat în picioare la propriu, pentru a urmări filmele lui Sergiu Nicolaescu, difuzate gratuit la cinematograful din oraş, în memoria regretatului actor şi regizor. Filmele respective mai rulaseră gratuit la Târgu Jiu cu o lună în urmă, chiar în prezenţa răposatului, dar atunci interesul nu a fost atât de mare, deşi ocazia de a vedea un film cu Sergiu Nicolaescu în sala de spectacole era unică în viaţă.

Scenele din noaptea de vineri spre sâmbătă erau greu de imaginat cu o lună în urmă, atunci când Sergiu Nicolaescu a venit în oraş pentru a inaugura cinematograful care-i poartă numele. De data aceasta, gorjenii nu numai că s-au înghesuit pentru a prinde un loc în sală, dar chiar s-au călcat în picioare sau au aşteptat cu orele, prin ger, pentru a putea intra. Toată nebunia a început după orele 22.00, când în faţa cinematografului au apărut primii spectatori. La scurt timp sute de persoane s-au strâns aici, unii dintre ei veniţi de la zeci de kilometri distanţă, din diferite localităţi ale judeţului. Iniţial primul film trebuia să aibă proiecţia la miezul nopţii, dar la câteva minute după ora 23.00 „Cu mâinile curate” deja rula pentru că sala era arhiplină. Oamenii stăteau şi pe scări, ca pe vremuri la filmele indiene. „Este o prezenţă peste aşteptările noastre. Ştiam că Sergiu este iubit şi are mulţi fani la Târgu Jiu, dar prezenţa de acum este peste aşteptările noastre. Din păcate nu avem decât 300 de locuri în sală şi încă vreo câteva zeci pentru cei care preferă să stea pe trepte”, a spus Ion Duţică, angajat al cinematografului de peste o jumătate de secol.

Cu orele la coadă

Clădirea în doliu a cinematografului a fost mai vie ca niciodată în noaptea respectivă, sute de oameni rămânând la uşa de la intrare pentru că pentru ei nu a mai fost loc. Unii au aprins lumânări, alţii au preferat să se înjure cu angajaţii cinematografului, reproşându-le că nu le permit accesul în sală, iar alţii au venit aici doar din dragoste pentru filmele lui Sergiu Nicolaescu. Printre ei şi o bătrânică de 70 şi ceva de ani, care a stat peste 3 ore în frig, la coadă, pentru a-i veni rândul. „Prima dată mi-au spus să vin la 10.30, apoi mi-au spus să aştept până la 11.00, iar acum cică de abia la 1.30 să mai fie următorul film. De trei ori făcui drumul acesta, mă dusei acasă să mai mă încălzesc şi am revenit, spre să pot intra la următorul”, spunea bătrânica. De partea ei era şi alţi oameni care au aşteptat în frig să le vină rândul. „Pentru Sergiu şi în memoria lui se merită orice. Pentru un aşa artist o noapte de proiecţii este puţin. Eu vin tocmai de la Tismana, nici nu mă gândeam că nu o să reuşesc să intru, dar uite că trebuie să stăm la coadă, ca pe vremuri, ca să ajungem în sală”, spunea un bărbat. După miezul nopţii în sală au reuşit să intre toţi cei care rămăseseră pe la uşă şi toată lumea a putut să vadă filmele marelui maestru. După fiecare peliculă, la final, spectatorii au aplaudat ca şi cum Sergiu Nicolaescu s-ar fi aflat în mijlocul lor.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: