Înscrieri la şcolile postliceale, fără diplome de bac

Şcolile postliceale sunt soluţia la care apelează absolvenţii de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat. Chiar dacă abia s-a dat startul la înscrieri, directorii unităţilor de învăţământ se aşteaptă ca solicitările să depăşească numărul de locuri puse la dispoziţie. Pentru că reprezintă o portiţă de scăpare a celor care nu au trecut de examenul maturităţii, diploma de bacalaureat nefiind necesară la înscrieri, directorii consideră că la şcolile postliceale va fi concurenţă mai mare decât la facultăţi, având în vedere numărul mare de picaţi de la bac.

Obţinerea unei calificări în orice domeniu reprezintă un atu la angajare, în perspectiva absolvenţilor de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat. Iar pentru că la facultate nu sunt acceptaţi absolvenţii care nu şi-au luat Bac-ul, şcolile postliceale reprezintă ultima salvare pentru picaţi. Chiar dacă sesiunea din toamnă a acestui examen este în plină derulare, directorii de la unităţile din Târgu Jiu care au format şi clase de postliceală spun că se aşteaptă la mult mai multe cereri de înscriere în această perioadă, având în vedere rezultatele slabe de la bacalaureat. În municipiul Târgu Jiu cursuri postliceale se organizează la Colegiul Comercial „Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic Nr. 2, Grupul Şcolar Energetic Nr. 1, Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” sau la Grupul Şcolar „Ion Mincu”. În fiecare dintre aceste unităţi au fost formate câte două sau trei clase de postliceală în specializări precum tehnician echipamente periferice şi birotică, maistru electromecanic aparate de măsură şi automatizări, sanitară sau asistent manager în unităţi hoteliere.

Zeci de cereri

Pentru anul şcolar viitor am format o clasă de postliceală de maiştri, cu 30 de locuri. „Cei care au luat bacalaureatul sau cei care nu l-au luat se pot înscrie în această perioadă la cursurile oferite de noi. Nu se plătesc, iar la înscriere nu este nevoie de diploma de bacalaureat. Sunt multe cereri, peste numărul de locuri, aşa că nu avem probleme în privinţa numărului de înscrişi”, spune Marius Buzerea, directorul Colegiului Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Aceeaşi situaţie se prezintă şi la „Henri Coandă”, unde pentru cele două clase de postliceală în domeniile tehnician echipamente periferie şi birotică sunt depuse zeci de cereri. Petre Ciungu, directorul Colegiului Comercial „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu spune că pentru anul viitor a cerut autorizarea unei clase de asistent manager în unităţi hoteliere. „Avem 30 de locuri fără taxă, adică sunt finanţate de la buget,. La această specializare, care este căutată foarte mult în exterior, se pot înscrie absolvenţi de liceu cu sau fără bacalaureat. Durata de şcolarizare este de un an şi jumătate. Abia am dat drumul la înscrieri, dar ne aşteptăm ca după sesiunea din toamnă a bacalaureatului să primim foarte multe cereri”, spune Petre Ciungu.

ACTE NECESARE

Pentru înscrierea la o şcoală postliceală este nevoie de certificatul de naştere, cartea de identitate Diploma de Bacalaureat sau adeverinţa de absolvire a studiilor liceale, Foaia matricolă pentru clasele IX- XI, o adeverinţă medicală. De asemenea, aceştia trebuie să depună o cerere de înscriere.



Vizualizări: 2,425

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: