Instalaţia de 200 de milioane de euro, pusă în funcţiune la CE Turceni

Producătorul de energie de stat Complexul Energetic Turceni a anunţat luni că, în jurul orei 10:00, instalaţia de desulfurare la grupul energetic nr. 5 al electrocentralei a devenit funcţională. Instalaţia de desulfurare costă 220 milioane euro şi în acest an va fi finalizată pentru grupurile 4 şi 5, iar pentru blocurile 3 şi 6, eşalonat până în 2013.

"Proiectul de reducere a poluării la electrocentrala Turceni, respectiv de montare a patru instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere la grupurile energetice nr. 3, 4, 5 şi 6 are ca efect reducerea concentraţiei de oxizi de sulf de la 4.000 mg/Nmc sub limita admisă de standardele actuale, respectiv sub 200 mg/Nmc", spun oficialii complexului energetic.

Sistemul de desulfurare implementat este de tip umed, utilizând ca substanţă absorbantă calcarul şi rezultând ca produs secundar din procesul de reţinere a dioxidului de sulf, gipsul ce poate fi folosit ca materie primă în fabricile de ciment.

Bani de la japonezi

"Pentru grupul energetic nr. 4, instalaţia va fi pusă în funcţiune în cursul lunii iulie, după finalizarea lucrărilor de modernizare a electrofiltrelor ce vor avea ca efect reducerea  concentraţiilor de pulberi sub 50 mg/Nmc, iar pentru celelalte două grupuri (3 şi 6), eşalonat până în 2013", afirmă reprezentanţii Complexului Energetic Turceni.

Proiectul a demarat în noiembrie 2003, dar o parte din finanţare a fost obţinută abia în martie 2005 când a fost încheiat acordul de împrumut cu Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională (JBIC) care a asigurat o mare parte din finanţarea acestui proiect, restul fiind suportat din surse proprii.

CONTRACT

În februarie 2008, s-a semnat contractul de execuţie cu firma austriacă Austrian Energy & Environment & Co KG (AE&E), în calitate de contractor general pentru executarea acestui proiect. Până în 2014 însă, blocul 6 va fi modernizat şi vor rămâne patru grupuri disponibile: 3, 4, 5 şi 6.

INVESTIŢII

Totodată, directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, declara în luna aprilie că societatea va investi circa 350 milioane euro până în 2013 pentru a respecta normele europene de mediu şi urmează să închidă în anii următori grupurile energetice 1 şi 7. 

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: