Internări fictive şi abuzive la Spitalul Judeţean Târgu Jiu

Spitalul Judeţean Târgu Jiu a efectuat, anul trecut, cu peste 5.000 de internări, mai multe decât cele prevăzute în contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj. Datele statistice prezentate de către managerul Cristian Vlădoianu, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean, au ridicat semne de întrebare  aleşilor locali. Dan Vâlceanu, consilier judeţean PDL, spune că la Spitalul Judeţean se fac internări fictive, doar pentru a se încasa mai mulţi bani de la CAS. Conducerea unităţii spitaliceşti a recunoscut că pe lângă internările fictive se fac şi internări abuzive, fenomen greu de controlat.

Un raport prezentat de către managerul Cristian Vlădoianu, în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean de marţi, a scos la iveală faptul că la Spitalul Judeţean Târgu Jiu s-au efectuat, anul trecut, 40.700 de internări, cu o depăşire de 5.637 cazuri faţă de contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Gorj. Potrivit lui Dan Vâlceanu, consilier judeţean PDL, această depăşire a fost cauzată de internările fictive făcute cu scopul de a lua mai mulţi bani de la CAS. „Numai la nivelul Spitalului Judeţean Târgu Jiu avem 40.000 de internări, însă în Gorj mai avem spitale la Novaci, Motru, Rovinari, Turceni, Cărbunşeti şi Bumbeşti Jiu, ceea ce înseamnă că lejer depăşim 100.000 de internări pe an. În aceste condiţii ar trebui ca unul din 3 oameni să fie la spital. Sincer, mi se pare o cifră necredibilă. Este o problemă care ar trebui rezolvată de managerul spitalului. Este vorba despre internările fictive, internări care nu există. Ele figurează doar pentru a obţine mai mulţi bani de la CAS”, a declarat Dan Vâlceanu, consilier judeţean PDL.

Afirmaţiile sale l-au iritat pe Valentin Popa, consilier judeţean PSD şi liderul Sanitas Gorj. „Circa 70% din cei internaţi sunt urgenţe, iar dacă credeţi că sunt fictive, dumneavoastră aveţi o problemă”, s-a rezolvat Valentin Popa.

Internările fictive, greu de controlat

Cristian Vlădoianu, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, a recunoscut că pe lângă internările fictive, există şi internări abuzive, majoritatea acestora fiind făcute în cazul persoanelor fără adăpost, mai ales în sezonul rece. Vlădoianu a precizat că nu poate aproxima în procente cât reprezintă internările fictive din totalul internărilor efectuate pe parcursul anului trecut din cauză că acest fenomen este greu de controlat. „Pe lângă internările fictive, a căror pondere este greu de cuantificat, există şi aşa-zisele internări abuzive. Oamenii vin la spital pentru că au masă caldă, vin la spital pentru că îi doare capul şi e mai bine să stea internaţi decât acasă. În plus, nu trebuie să uităm că o mare parte din internări s-au efectuat în sezonul rece. Sunt nişte probleme generale şi cronicizate a cărora rezolvare este complicată, îndelungată, dar nu imposibilă”, a declarat Cristian Vlădoianu, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

FINANŢARE

Şeful Consiliului Judeţean spune că finanţarea spitalelor este defectuoasă. „Asigurarea finanţării este monopol de stat şi este defectuoasă. Nu se poate programa ca la Spitalul Judeţean Târgu Jiu sau la oricare alt spital din ţară trebuie să se trateze X cazuri. Cine apreciază că se poate îmbolnăvi doar un anumit număr de persoane într-un an? Bineînţeles că, la cauzele subiective e loc de mai bine, de gospodărire, de eficientizare a cheltuielilor, altele decât medicale”, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.       

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: