Intervenţii şi discuţii la ANRE. Ce s-a hotărât!

Complexul Energetic Oltenia a obţinut multe promisiuni din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. La întâlnire a fost directorul de la Energie Aurel Medinţu, adjunctul acestuia, primarul Florin Cârciumaru, preşedintele Consiliului Judeţean şi prefectul Claudiu Teodorescu. După atâta desfăşurarea de forţe, din cinci solicitări, ANRE a acceptat doar două.

Complexul Energetic Oltenia s-a dus la întâlnirea cu ANRE cu cinci propuneri pertinente pentru modificarea Ordinului 33 din august 2012. Acesta este ordinul care permite oprirea termocentralelor dacă nu este consum, iar energia verde intră cu prioritate. Proiectul creionat ieri va fi supus dezbaterii pentru două săptămâni şi abia apoi aprobat.

Ce au cerut, ce au obţinut

CE Oltenia a cerut ca preţul ofertat zilnic pe piaţa de echilibrare de 0,1 lei pe MWh dat eolienelor, solarelor, centralelor pe cogenerare, etc, să fie aplicat şi Complexului Energetic Oltenia, care plătea 10 lei pe MWh. Din discuţiile de ieri s-a decis ca acest preţ, de 0,1 de lei MWh să fie aplicat doar pentru două grupuri termo, a declarat şeful serviciului Ofertare din CE Oltenia, Sergiu Toma. Cel mai probabil vor lucra cu două grupuri de la Rovinari.

De asemenea, conducerea a mai cerut renunţarea la preţul de ecart, diferenţa dintre preţul cel mai mare şi preţul cel mai mic de pe piaţa de echilibrare, de 150 de lei, sau creşterea acestuia. Nu a fost eliminat şi nici crescut, dar s-a decis ca acesta să fie aplicat pe oră, iar acum era aplicat pe zi. Acest lucru avantajează compania, mai spune Toma. Practic, într-o zi compania va putea veni cu 24 de preţuri diferite.

Acesta mai spune că acest ordin a fost corelat cu HG 138/2013, cea care prevede accesul garantat la reţelele electrice a 500 de MWh. Toma mai spune că prin aplicarea acestor două decizii, CE Oltenia ar avea constant în sistem 3 grupuri, adică două de la Rovinari şi cel de cogenerare de la Craiova, circa 650 de MWh.

S-a mai cerut şi ca pierderile înregistrate cu oprirea şi pornirea grupurilor (n.red- circa 200 de mii de euro) să fie suportate de Transelectrica, iar producătorii de energie verde să notifice cantitatea de energie. Una din cele mai importante solicitări nu a fost admisă, ordinea de reducere a energiei livrată în sistem. Primii vizaţi cei care produc peste energia notificată, peste program şi care înregistrează dezechilibru pozitiv (eoliene), în ordinea numărului de certificate verzi, iar ultim criteriu preţul din ofertele zilnice.

Intervenţii politice

Primul care a intervenit a fost premierul Victor Ponta, spune directorul Daniel Antonie. Acesta a cerut ca şefii şi CEO şi ANRE să se strângă la masă şi să găsească o soluţie. Intervenţii au fost şi din partea opoziţiei. Deputatul Niculina Mocioi a declarat că, ieri, a purtat o discuţie, telefonică, cu Octavian Lohan, directorul general adjunct de la Transelectrica, privind neaplicarea hotărârii 138/2013 şi situaţia Complexului Energetic Oltenia. Aceasta a menţionat că Lohan i-a spus că hotărârea va fi aplicată însă va suporta unele modificări, proiectul fiind postat pe Internet în cursul zilei de astăzi, iar în două săptămâni va fi adoptat. Potrivit lui Lohan, CE Oltenia nu va mai trece prin această situaţie, declarând că atunci când consumul va fi foarte jos se va trece chiar şi la oprirea unui grup de la Nuclearelectrica. Acesta a mai adăugat că oprirea CE Oltenia va fi ca „ultimă soluţie“ şi că situaţia din ultimele săptămâni a fost cauzată de suprapunerea vacanţei de 1 mai cu Paştele şi a consumului scăzut.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: