Deputatul Mocioi, zece motive pentru care Ciurel trebuie să demisioneze!

Deputatul PP-DD Gorj, Niculina Mocioi, a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă că managementul politic implementat de guvernul USL la conducerea Complexului Energetic Oltenia a eşuat şi că Laurenţiu Ciurel şi echipa sa ar trebui să-şi dea demisia. Aceasta crede că Ciurel a reuşit, în mod profesionist, să scadă profitul de la o lună la alta, să aducă pe pierdere compania în aprilie şi pe fundul prăpastiei în luna mai. Mocioi enumeră zece motive pentru care Ciurel şi directorii săi ar trebui să plece. Aceasta mai spune că Misiunea FMI va veni curând în România şi nu trebuie să găsească CEO pe minus.

Deputatul Niculina Mocioi critică şi plecarea lui Ciurel în China, în aceste momente. „Se impune demisia sau demiterea directorului general executiv Laurenţiu Ciurel şi a echipei sale lipsite de performanţă, care, după ce au pus compania pe butuci, au plecat pentru zece zile în China, dovedind că nu înţeleg sau nu le pasă de pericolul real de a lăsa 19.000 de oameni fără serviciu”, a declarat deputatul Niculina Mocioi.

USL acceptă abuzul ANRE

Aceasta susţine că „Guvernul USL, Laurenţiu Ciurel şi echipa sa distrug cu bună ştiinţă cea mai mare companie energetică pe cărbune din România, cu scopul evident de a o vinde pe nimic“. Mocioi a dat şi zece argumente prin care doreşte să demonstreze că managementul lui Ciurel este depăşit.

Primul se referă la faptul că, deşi are o majoritate de 70% în Parlament, puterea USL refuză să reglementeze piaţa de energie. Aminteşte că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este sub control parlamentar potrivit Legii 160/2012 şi că nici social democratul Valeriu Zgonea – preşedinte al Camerei Deputaţilor, nici liberalul Crin Antonescu – preşedintele Senatului, nu au demis conducerea acestei agenţii, care se face vinovată de abuz în serviciu prin nepunerea în aplicare a HG 138/2013. Aceasta este hotărârea care prevede că CE Oltenia are acces garantat la reţelele electrice cel puţin 500 MW, dar şi că, pentru menţinerea nivelului de siguranţă a sistemului naţional, compania are obligaţia de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o valoare a puterii electrice de cel puţin 600 MW.

Mai departe, denunţă faptul că CEO nu are contracte bilaterale cu alte firme, ceea ce a dus la intrarea pe piaţa de energie în funcţie de starea vremii şi de bunul plac al conducerii politice a ANRE.

Politizarea companiei

Deputatul Niculina Mocioi condamnă: „Modul în care Laurenţiu Ciurel şi-a alcătuit echipa, dând la o parte specialişti recunoscuţi la nivel naţional în zona de energie, puşi directori peste două termocentrale care nu au mai fost pornite de anul trecut (cu excepţia grupului de cogenerare de la Craiova II), dar promovând în funcţii oameni aduşi din pensie, depăşiţi de specificul pieţei actuale şi fără interesul de a promova politici pe termen mediu şi lung, sau de la firmele care au prosperat prin contractele cu complexurile“.

Aceasta afirmă că Ciurel şi USL au politizat compania începând de la Consiliul de Supraveghere, dând exemplu pe Georgiana Porumbel. „Continuăm cu directorul general executiv al CE Oltenia Dan Laurenţiu Ciurel – fost vicepreşedinte PSD Gorj; directorul Diviziei Miniere Daniel Antonie – fost consilier judeţean PSD; directorul Carierei Jilţ Cosmin Ceauşescu – fost consilier judeţean PNL; Constantin David – director Cariera Lupoaia – vicepreşedinte PSD Motru şi mulţi, mulţi alţii“, se mai arată în comunicat.

Dezinformarea angajaţilor şi concedieri

Mocioi spune că CE Oltenia nu va da angajaţilor primele şi sporurile incluse în pachetele de performanţă. „Dezinformarea permanentă a angajaţilor cu privire la drepturile lor salariale, care au fost drastic diminuate, deşi public a fost anunţată o indexare cu 3%. În realitate, aproape toţi salariaţii au pierdut, deoarece atât indexarea de 3%, cât şi o serie de prime şi sporuri au fost incluse în trei pachete de performanţă care nu vor fi acordate nu pentru că oamenii nu au muncit, ci pentru că au fost prost conduşi. Pentru dezastrul din companie, directorii au fost remuneraţi cu sume foarte mari“.

Aceasta vorbeşte şi despre: Ascunderea de ochii angajaţilor a planului de concedieri colective care va începe chiar în acest an, fiind luată în discuţie disponibilizarea în 2013-2014 a peste 1000 de salariaţi.

MĂSURI

Aceasta cere luarea unor măsuri urgent pentru că în curând va veni Misiunea FMI, care va solicita rezultatele financiare ale companiei şi este important să nu fie pe minus pentru că asta înseamnă privatizare.

FIRME

Mocioi mai acuză şi distrugerea firmelor prestatoare de servicii în minerit şi energie, începând cu cele aparţinând CE Oltenia (Minprest, Medservmin), sindicatelor miniere (Olservmin, Sind Jilţ) sau unor oameni de afaceri. Cu toţii au apelat în primele luni ale acestui an la concedii forţate, la concedii fără plată, la concedieri, la plata salariilor cu întârziere, totul pornind de la managementul defectuos al lui Laurenţiu Ciurel.

 „Fac un apel la minerii şi energeticienii din CE Oltenia, la angajaţii firmelor care lucrează pentru această mare companie, să se solidarizeze împotriva managementului politic impus de USL, adevăratul vinovat pentru situaţia în care a fost adusă compania. Complexul Energetic Oltenia împlineşte pe 31 mai un an de existenţă, este un moment de bilanţ şi ar fi păcat ca lucrul bun care a fost constituirea acestei companii să fie compromis“

Niculina Mocioi, deputat

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: