Cinci mii de mineri din Gorj vor protesta la Bucureşti

Federaţia Naţională Mine Energie a anunţat ieri calendarul protestelor pentru a doua jumătate a lunii mai. Câte o sută de salariaţi ai Complexului Oltenia vor picheta timp de cinci zile sediul ANRE din Bucureşti, iar pe 24 mai la protest vor participa 5.000 de sindicalişti. Tot atunci, activitatea CE Oltenia va fi oprită timp de două ore.

Sindicaliştii din federaţia condusă de Marin Condescu acuză Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei de „sabotare şi falimentare a producţiei de energie din România şi implicit a economiei”. În semn de protest, FNME anunţă acţiuni de protest începând cu 14 mai şi până la „adoptarea unei strategii în domeniul energetic pe termen mediu şi lung, având la bază criterii reale de concurenţă”.

Sediul ANRE din Bucureşti va fi pichetat timp de cinci zile de câte 100 de salariaţi, astfel: pe 14 mai angajaţii de la Roşia-Peşteana şi Turceni, pe 15 mai cei de la Jilţ şi Craiova, pe 16 mai – Motru şi Mehedinţi, pe 17 mai angajaţi de la Rovinari, iar pe 20 mai cei de la Berbeşti. Punctul culminant va fi pe 24 mai, când vor merge la Bucureşti 5.000 de salariaţi ai Complexului Energetic Oltenia. În aceeaşi zi, sindicaliştii vor întrerupe lucrul pentru două ore, între 13-15, la toate unităţile CE Oltenia, cu participarea a 10.500 de salariaţi. Vor lucra doar 2.000 de salariaţi din energie, care sunt obligaţi prin lege să asigure o treime din activitate. CE Oltenia are aproape 19.000 de salariaţi, o parte lucrând însă în schimburile 2 şi 3.

SUPĂRĂRI

Chiar dacă protestul anunţat este îndreptat împotriva ANRE, sindicaliştii au mult mai multe supărări. Conducerea CE Oltenia nu reuşeşte să vândă energie, astfel că salariaţii au şanse mici să primească pachetele de performanţă, cu care au fost înlocuite primele sigure de până anul trecut. În această perioadă, minerii şi energeticienii sunt în concedii forţate, iar personalul TESA forţat să accepte reduceri salariale.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: