Întreţinerea unei persoane cu handicap costă lunar peste 2100 de lei

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj cheltuieşte lunar aproximativ 2100 de lei pentru întreţinerea unei persoane cu handicap internate în centrele din subordine. Acesta a fost costul mediu lunar aprobat de către Consiliul Judeţean la sfârşitul săptămânii trecute. În perioada următoare, DGASPC Gorj va recupera sumele cheltuite cu beneficiarii de servicii proveniţi din alte judeţe.

Consiliul Judeţean Gorj a stabilit costul mediu de întreţinere al beneficiarilor de servicii de asistenţă socială pentru anul 2013. Costurile de îngrijire a beneficiarilor din centrele de la Suseni, Dobriţa, Târgu-Cărbuneşti şi Bâlteni diferă de la un centru la altul. Cea mai mică sumă lunară de îngrijire a unei persoane cu handicap este la Complexul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru adulţi Bîlteni, 2059 lei/lună, iar cea mai mare este la Complexul de servicii comunitare cu secţii protejate pentru recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu handicap de la Târgu-Cărbuneşti, 2337 lei/lună. „Diferenţa de costuri dintre centre se datorează numărului de persoane cu handicap internate. De exemplu, la Bîlteni sunt 168 de asistaţi, iar la Târgu Cărbuneşti sunt doar 41. În condiţiile în care numărul de persoane internate este mai mare automat se împart şi cheltuielile”, a declarat Mircea Andrei, directorul adjunct al DGASPC Gorj.

Printre persoanele asistate în centrele rezidenţiale din Gorj se află şi două persoane din Dolj şi Călăraşi. De asemenea, sunt şi gorjeni instituţionalizaţi în centrele rezidenţiale din alte judeţe, internările făcându-se la solicitările beneficiarilor care au rude în zonele respective. „Odată stabilit costul mediu lunar vom solicita direcţiilor din judeţele Dolj şi Călăraşi să ne plătească sumele cheltuite cu beneficiarii lor. La rândul nostru, va trebui să decontăm sumele cheltuite pentru beneficiarii noştri din alte judeţe”, a mai precizat Mircea Andrei.

Centrele sunt ocupate la capacitate maximă

În momentul de faţă, în centrele rezidenţiale din Gorj sunt instituţionalizate aproximativ 350 de persoane cu handicap. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, centrele subordonate direcţiei sunt ocupate la capacitatea maximă. „În momentul de faţă, toate locurile din centrele din cadrul DGASPC Gorj sunt ocupate în totalitate. În plus, avem şi 8 dosare în aşteptare. Ne aşteptăm ca numărul solicitărilor să crească în perioada imediat următoare datorită problemelor de la centrul Novaci, centru aflat în subordinea autorităţilor locale”, a declarat Mircea Andrei.

Chiar dacă valoarea cheltuielilor de întreţinere este foarte mare, persoanele asistate în centrele rezidenţiale din Gorj plătesc lunar doar suma de 602 lei. “În cazul pensionarilor contribuţia lunară se opreşte din pensie, iar în unele cazuri banii sunt plătiţi de către aparţinători. În ceea ce privesc cazurile sociale, cheltuielile legate de întreţinerea persoanelor respective sunt suportate de către direcţie”, a mai precizat Mircea Andrei.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: