Investiția de la heliport care ar putea salva vieți

De aproape opt ani de când a fost realizat, heliportul din Târgu Jiu este incomplet. Doar ziua poate prelua elicopterul SMURD pacienții în stare gravă. Noaptea, aceștia sunt transportați cu ambulanța la marile clinici pentru că heliportul nu este luminat corespunzător pentru ca elicopterul să poată ateriza și după lăsarea întunericului. Pe timpul nopții, heliportul devine pistă de drift-uri pentru târgujienii teribiliști.

În jur de 400 de mii de lei s-au investit, în urmă cu aproape opt ani, în heliportul din Târgu Jiu, care nu este altceva decât o platformă betonată. Așa a rămas de atunci. Heliportul poate fi folosit doar pe timpul zilei.

Dacă medicii din Târgu Jiu au nevoie să transporte urgent, pe timp de noapte, un pacient în stare gravă la un alt spital din țară, acest lucru se poate face doar cu ambulanța. Astfel se pierde timp, iar asta poate face diferența între viață și moarte mai ales, susțin medicii, când vorbim de pacienți cu afecțiuni cardiace, infarct sau accidente vasculare cerebrale.

Ca să poată ateriza elicopterul SMURD și după lăsarea întunericului, mai este de făcut balizajul care să ghideze piloții. “Dacă vom reuși să facem acest balizaj, practic vom face ca elicopterul să aterizeze și pe timp de noapte și să transportăm mai rapid pacienții în alte spitale, pacienți care nu se vor putea opera sau îngriji la noi. Vorbim de pacienți politraumatizați, cu afecțiuni cardiace, cu anevrisme, cei cu accidente vasculare cerebrale care necesită intervenții chirurgicale mai speciale, cei cu infarct miocardic, care, pe timpul nopții, îi transporți cu elicopterul ajung mai rapid și au șanse mai mari de supraviețuire. Nu este ceva foarte scump. Este ușor realizabil și cred că vom putea să-l facem până la finalul anului 2021”, a declarat medicul Bogdan Niculescu, la Gorj TV.

În lipsa unui astfel de sistem, heliportul rămâne noaptea doar locul unde își dau întâlnire tinerii teribiliști din oraș să facă drift-uri.

Vizualizări: 1,352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: