Investiţia frauduloasă de la Turcineşti a devenit aproape legală!

Consilierii locali din Turcineşti au aprobat ieri intrarea în domeniul public a lucrării de alimentare cu apă a comunei. Investiţia a fost recepţionată săptămâna trecută, la trei ani de la finalizare, după mai multe încercări. Recepţia este contestată de Grupul pentru Acţiune în Interes Public condus de Narcis Daju, care i-a transmit o scrisoare deschisă prefectului de Gorj, prin care atrage atenţia asupra faptului că se urmăreşte muşamalizarea unor ilegalităţi, investiţia de circa 40 de miliarde de lei având numeroase vicii. Primarul Gogălniceanu vrea să mai facă un pas, să cedeze alimentarea cu apă către Aparegio. Consilierii s-au opus însă, dar proiectul va fi reluat de primar până când va fi adoptat.

Introducerea rețelei de alimentare cu apă a comunei Turcineşti în domeniul public a trecut chiar și fără votul pedeliștilor și al consilierului de la Ecologiști, afirmă primarul Vasile Gogălniceanu. “Cred că mai făcurăm un pas. Votară introducerea rețelei de alimentare in domeniul public, dar ecologiștii și PD-L nu votară. Nu trecu predarea în exploatare, în administrarea Aparegio, erau două proiecte legate, unul după altul”, a declarat primarul.

Acesta a mai spus că problema din Consiliul Local ar fi Dumitru Modrea, consilier PD-L, dar crede că nu va mai fi multă vreme consilier local deoarece îl paște o excludere. „Voi face petrecere”, a spus Gogălniceanu. “Capul răutăților e Modrea. El e de vină. Așa dă el dispoziție. Dar cred că o să scap de el. Așa am auzit, că-l exclud. Tai un porc, dau petrecere dacă scap de el. Lui i s-a făcut teamă că procesul (n.red- Primarul Vasile Gogălniceanu a fost scos de sub urmărire penală în cazul rețelei de apă, iar primarul cere daune morale pentru că a fost târât în judecată) este aproape de final și pierde. O să cerem despăgubiri că nu sunt doar eu, e și dirigintele de șantier care era expert și de trei ani nu mai profesează. O să vedem cât cerem”, a mai spus Gogălniceanu.

Au schimbat comisia de recepţie, în loc să remedieze deficienţele

Grupul pentru Acţiune în Interes Public, organizaţie neguvernamentală condusă de Narcis Daju, a adresat prefectului o scrisoare deschisă, prin care atrage atenţia asupra faptului că lucrarea neconformă a fost recepţionată ilegal. Interesant este că se încearcă recepţionarea lucrării de trei ani, timp în care s-au tot schimbat comisiile, în loc să fie remediate deficienţele.

Narcis Daju susţine în scrisoarea deschisă că „În cazul alimentării cu apă de la Turcinești, prima comisie de recepție a emis Proces verbal de amânare a recepției, la 13 decembrie 2010. Întrucât constructorul nu a remediat niciuna dintre deficiențele constatate, s-a emis Proces verbal de respingere a recepției, în data de 8 februarie 2011. Conform Hotărârii 273 din 1994 privind adoptarea “Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora”, după respingerea definitivă a recepției, primarul comunei Turcinești era obligat să remedieze pe cont propriu – eventual cu ajutorul unui alt constructor – deficiențele existente, și să dea în judecată constructorul inițial pentru recuperarea prejudiciului. Din păcate, în loc să-și îndeplinească obligațiile legale, primarul comunei Turcinești a numit o a doua comisie de recepție, fără să fi obținut, în prealabil, desființarea primei comisii și anularea procesului verbal de respingere a recepției. Această a doua comisie, constituită ilegal, a trecut cu vederea deficiențele existente și a emis, aproape instantaneu, proces verbal de recepționare a alimentării cu apă. Ulterior, prin acțiunea depusă la Tribunalul Gorj, Prefectura a obținut anularea, ca ilegale, a dispoziției de constituire a celei de-a doua comisii de recepție și a procesului verbal de recepționare a alimentării cu apă. Nici după pronunțarea acestei sentințe judecătorești, primarul comunei Turcinești nu a dorit să intre în legalitate, adică să remedieze multiplele deficiențe descoperite de prima comisie de recepție și să se îndrepte în instanță împotriva constructorului, pentru recuperarea prejudiciului. Încălcând din nou prevederile Hotărârii 273 din 1994, primarul a săvârșit un nou abuz în serviciu contra intereselor publice, numind o a treia comisie de recepție, care a procedat imediat la recepționarea alimentării cu apă, fără eliminarea prealabilă a viciilor de construcție care fac alimentarea cu apă nefuncțională în cea mai mare parte a anului calendaristic”.

Prefectura verifică, dar găsește ceva?

Prefectul Claudiu Teodorescu se angajează să verifice documentele de la Turcinești. „Marţi mă voi întâlni cu cei de la Corpul de Control, cu juriştii noştri pentru a verifica dispoziţiile date de către primarul comunei Turcineşti. Nu mă pot pronunţa în privinţa legalităţii recepţiei decât după ce vom analiza amănunţit documentele. Dacă se impune vom merge şi la faţa locului”, a declarat Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj.

Cât despre verificarea făcută de Prefectura Gorj la legalitatea comisiei de recepție a rețelei de alimentare, Gogălniceanu este sigur că rezultatul îi va fi favorabil.  „Chiar ieri am vorbit cu directorul de la Prefectură și mi-a spus că nu are cum să nu fie bine. Am făcut exact cum au zis ei, nu au ce să mai spună. Am reactualizat dispoziţiile de constituire a comisiei de recepţie. Prefectura mi-a recomandat să facem o comisie formată din şapte membri pentru a nu mai fi probleme. Prima dată am avut o comisie formată din cinci membri, iar recepţia nu a fost aprobată”, a declarat Vasile Gogălniceanu.

ANCHETA DE 1 APRILIE

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj anunţat pe 1 aprilie 2011 că primarul Gogălniceanu şi alte trei persoane sunt învinuite pentru un prejudiciu destul de mare, dar în cele din urmă cu toţii au fost găsiţi nevinovaţi. „Faptele pentru care cei patru învinuiţi sunt cercetaţi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj constau în aceea că Gogălniceanu Vasile, în calitate de primar al comunei Turcineşti, judeţul Gorj şi Simescu Alexandru în calitate de diriginte de şantier au întocmit documente false privind lucrările executate conform contractului încheiat la data de 18.05.2009 între Primăria Turcineşti şi SC PRES SANITAS SRL, SC Compania Romprest Service SA şi SC Constunc SRL, având ca obiect „sistem public de alimentare cu apă a comunei Turcineşti, jud. Gorj” şi au acceptat la plată lucrări care nu au fost executate, iar Mărgărit Gabriel Florin şi Lungu Constantin au întocmit documentele false privind executarea lucrărilor, prejudiciul creat fiind de 532.613 lei”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

REACŢIE

Grupul de Acțiune în Interes Public a atacat la Judecătoria Tg Jiu rezoluția de neîncepere a urmăririi penale emisă - la trei ani de la deschiderea dosarului penal (!) - de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, față de persoanele implicate în edificarea alimentării cu apă de la Turcinești, a anunţat președintele Grupului de Acțiune în Interes Public, Narcis Daju.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: