Investiții de 150 de milioane de euro în Gorj. Unde se duc banii

Ministerul Dezvoltării a publicat miercuri lista cu proiectele aprobate pe Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL2). Nu mai puțin de 163 de proiecte au fost aprobate pentru Gorj, suma fiind de circa 150 de milioane de euro. „Sunt 163 de proiecte, ceea ce înseamnă 163 de șantiere deschise în Gorj. Asta însemnă mii de locuri de muncă noi sau securizate, iar pentru gorjeni drumuri mai bune, acces la utilități, școli și spitale mai bune”, a spus președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.

Consiliul Județean Gorj apare în lista aprobată de Ministerul Dezvoltării cu două proiecte. Unul vizează reabilitarea DJ 674, Vlăduleni-Urdari-Turceni - Ionești - limita județ Mehedinți, suma alocată fiind de 123.777.208 lei, iar celălalt reabilitarea drumului județean DJ 672E, ce traversează localitățile Cornești, Stolojani, Câmpofeni, Arcani, Sănătești și Runcu, suma fiind de 35.459.556 lei.

„Mi-am propus să modernizez în acest mandat cel puțin 150 de kilometri de drumuri județene, 30 sunt în licitație, peste 60 sunt prinși acum pe PNDL, mai urmează și altele”, a spus Cosmin Popescu.

Două milioane de euro pentru Calea Eroilor

Poate cel mai importat proiect din cele 163 este cel referitor la modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu, cea pe care se află operele lui Constantin Brâncuși. Coloana Infinitului, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Masa Tăcerii formează un ansamblu, iar modernizarea Căii Eroilor va trebui să scoată asta în evidență.

Arhitectul Dorin Ștefan a câștigat în 2015 un concurs de proiecte pentru reabilitarea Căii Eroilor, care prevede realizarea unor pasaje și parcări supra și subterane care să permită transformarea străzii într-una pietonală. Lucrările sunt estimate la 35-40 de milioane de euro. Modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu a fost prinsă în proiectele aprobate miercuri de Ministerul Dezvoltării cu suma de două milioane de euro. „Este doar o primă etapă, aici urmând să intre proiectarea și un tronson din lucrare”, a spus președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu. Acesta a spus că este o mare realizare pentru Târgu Jiu, Axa Brâncuși putând să fie motorul dezvoltării economice în zonă.

163 de șantiere și mii de locuri de muncă

Lista cu proiecte este așteptată de săptămâni bune de primari, dar a fost întârziată de schimbarea guvernului Grindeanu. Cele mai multe localități au proiecte de infrastructură, de reabilitare a unor școli sau cu caracter social.

Comuna Bălănești primește circa nouă milioane de lei pentru o alimentare cu apă, pentru podul de la Ohaba și pentru reabilitarea unui drum. Circa 13 milioane de lei sunt prinși pentru canalizarea din Bălești, iar comuna Bărbătești primește în jur de trei milioane pentru reabilitarea unor drumuri sătești.

Circa 26 de milioane de lei ajung la Brănești pentru realizarea alimentării cu apă și canalizării, dar și pentru modernizarea dispensarului medical. Și comuna Cîlnic a prins finanțare pentru dispensar, școală, grădiniță și alimentare cu apă. Turburea are patru proiecte aprobate care vor aduce în comună investiții de opt milioane de lei. Aproape toate localitățile din Gorj au obținut finanțări. „Sunt vești foarte bune pentru Gorj, 163 de proiecte înseamnă 163 de șantiere care vor fi deschise. Dacă punem o medie de zece salariați pe fiecare lucrare și vorbim de ordinul miilor. La fel de important este că gorjenii vor avea drumuri mai bune, acces la canalizare și alimentare cu apă, școli și dispensare mai bine dotate”, a concluzionat președintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu.

   Județul Gorj - Lista Proiecte Pndl2 by Roxana Stoian on Scribd

Vizualizări: 11,937

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: