Investiţii de peste 3 milioane de lei pentru restaurarea unui obiectiv cultural-istoric

Consiliul Județean Gorj investește peste 3 milioane de lei în restaurarea unui important obiectiv cultural-istoric aflat în patrimoniul public al județului Gorj. Este vorba despre Casa Memorială „Ion Popescu-Voitești”, situată în satul Voiteștii din Vale, comuna Bălănești.

 

Obiectivul se află în plin proces de consolidare și reabilitare. Lucrările au început  în toamna anului trecut (28.09.2021), fiind prevăzută o durată de execuție de 24 de luni. Finanțarea investiției este asigurată din bugetul propriu al Județului Gorj, suma totală fiind de 3.072.058,20 lei cu TVA.

În prezent, lucrarea a fost realizată în procent de 40%. Procesele la care urmează să fie supus obiectivul cultural-istoric sunt: decopertarea tencuielilor interioare și exterioare; consolidarea zidurilor de cărămidă, inclusiv a grinzilor și stâlpilor interior și exteriori cu armături și retencuirea acestora; înlocuirea planșeelor din lemn; înlocuirea țiglei; izolarea beciului la anexa casei memoriale, inclusiv armarea pereților, stâlpilor și grinzilor; montarea instalației de paratrăsnet; refacerea împrejmuirii imobilului; amenajarea grupurilor sanitare; montarea tâmplăriei din lemn stratificat la interior și la exterior, păstrându-se dimensiunile, forma și decorațiunile inițiale; montarea jgheaburilor și burlanelor din tablă etc.

De asemenea, urmează să fie reamenajat şi terenul aferent imobilului.

După finalizarea investiției de restaurare, aici va fi redeschisă Secția de Științele naturii a Muzeului Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu”.

Vizualizări: 1,190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: