Ion Cupă: Trebuie să susţinem crearea de locuri de muncă

Turismul şi investiţiile în energia din resurse regenerabile sunt alternative economice care pot crea locuri de muncă în Gorj, a declarat Ion Cupă, candidatul ARD pe Colegiul 1 Camera Deputaţilor. Ion Cupă a precizat că există astfel de investiţii în derulare chiar pe colegiul său, unele aflate doar în fază de proiect, dar că oamenii de afaceri trebuie sprijiniţi pentru ca lucrările să se concretizeze mai repede. Dincolo de facilităţile acordate de autorităţile locale, investitorii ar fi atraşi dacă guvernul va reduce cota unică de impozitare la 12%, punct menţionat în programul cu care Alianţa România Dreaptă vrea să câştige alegerile.

În zona Turcineşti – Schela poate fi amenajat unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din ţară. Măsurătorile făcute în zonă au arătat că puterea vântului este suficient de mare pentru a putea fi transformat în energie electrică. Investitorii nemţi sunt în discuţii de mai mult timp atât cu Consiliul Local Schela, cât şi cu obştile din zonă, pentru concesionarea a 700 de hectare pe care să fie amplasate eolienele.

Ion Cupă, candidatul ARD pe colegiul din care face parte comuna Schela, a spus că astfel de investiţii trebuie tratate cu o mai mare atenţie de autorităţi, pentru că duc la crearea de locuri de muncă şi la creşterea veniturilor bugetare: „Investiţia de la Schela, chiar dacă acum mai sunt paşi importanţi de făcut pentru concretizarea ei, este benefică pentru  întreaga zonă, nu numai pentru comuna Schela, şi trebuie sprijinită. Taxele şi impozitele colectate vor ajuta primăria să se finanţeze mai bine şi sigur se vor crea locuri de muncă pentru oamenii din zonă. Eu cred ca investiţiile străine în Gorj vor creşte dacă, după alegerile parlamentare, se va adopta scăderea cotei unice de impozitare la doar 12%, aşa cum propune Alianţa România Dreaptă, măsură pe care o susţin în totalitate”.

Ion Cupă a precizat că „în toate ţările, imediat după scăderea fiscalităţii, investiţiile au crescut rapid, generând creştere economică, locuri de muncă stabile şi crearea altora noi”.

Investiţia pe care nemţii vor să o facă la Schela este în valoare de 150 de milioane de euro. Bugetul local ar putea câştiga 18.000 de euro pe an doar din impozitul pe o turbină, dar proiectul prevede 60 de eoliene, după cum a spus primarul Aristide Şerbănescu. La aceşti bani se adaugă şi taxele de autorizare, dar şi impozitele pe veniturilor oamenilor care vor lucra la realizarea şi exploatarea parcului eolian.

RENUNŢARE

Cu ani în urmă, un grup de portughezi au încercat să realizeze la Schela un parc eolian, dar au renunţat din cauza birocraţiei. Obţinerea avizelor necesare pentru o astfel de investiţie durează în România cel puţin doi ani.

ALTERNATIVE

Nu doar din vânt se poate obţine energie electrică în localităţile de pe colegiul 1, ci şi din apă sau soare. Ion Cupă a precizat că trebuie susţinuţi investitorii care realizează în zonă parcuri eoliene, centrale fotovoltaice sau microhidrocentrale.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: