Ion Frăţilescu revine ca adjunct la şefia IPJ Gorj

Răsturnare de situaţie în cazul fostului adjunct al Poliţiei Judeţene Gorj, Ion Frăţilescu, schimbat din funcţie în urmă cu câţiva ani în împrejurări necunoscute foarte bine opiniei publice. Şefii de la Bucureşti l-au sancţionat atunci pe acesta în urma unui control „tematic”, la finalul căruia au fost constatate „disfuncţionalităţi”, fostul adjunct nefiind de acord cu superiorii săi. Frăţilescu a ales calea justiţiei pentru a-şi dovedi nevinovăţia şi a contestat în instanţă mai multe ordine care îi erau nefavorabile, el chemând astfel la bară Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi pe chestorul Liviu Popa, aflat la şefia Poliţiei Române.

Procesul contra IGPR a fost înregistrat la Curtea de Apel Craiova acum doi ani şi de atunci şi până la verdictul de acum a avut un traseu extrem de sinuos. În primăvara lui 2012 instanţa a fost la un pas de a da o sentinţă, dar a amânat acest lucru, dându-i posibilitatea lui Frăţilescu să depună noi probe ale nevinovăţiei sale. În acest sens, fostul adjunct a cerut „dispoziţiile şefului IPJ Gorj nr.186/2010 şi nr.264/31.05.2010 şi fişele postului nr.S2401/09.02.2010 şi nr.S81494/2001”, documente pe care instanţa a trebuit să le ceară la IPJ Gorj de două ori pentru a le primi. Asta se întâmpla în primăvara lui 2012, prin amânările respective reuşindu-se să se treacă şi de vacanţa pe care magistraţii au avut-o în vara acelui an. Reluarea activităţii judecătorilor i-a fost de bun augur însă lui Frăţilescu, în cele din urmă acesta obţinând o sentinţă care i-a pus pe gânduri pe şefii săi de la Bucureşti.

«Admite în parte acţiunea. Modifică Dispoziţia nr.3757/19.07.2011 emisă de IGPR în sensul că înlocuieşte sancţiunea aplicată reclamantului cu sancţiunea prevăzută de art.58 lit. a din L.360/2002- “mustrare scrisa”. Anulează Dispoziţia nr.4101/18.08.2011 şi Ordinul MAI nr. II/3474/11.08.2011 şi dispune reintegrarea reclamantului în funcţia din care a fost eliberat. Obligă pârâtul IGPR la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu drepturile salariale, indexate şi majorate, de care a fost lipsit de la eliberarea sa din funcţie până la reîncadrarea sa efectivă în această funcţie. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată», se arată în decizia Curţii de Apel Craiova din 12 septembrie 2012.

Doi adjuncţi pe un post şi un post vacant

Şefii din MAI şi IGPR au contestat, legal, sentinţa magistraţilor din Bănie şi au reuşit să mute procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a avut loc un singur termen, pe 5 iunie anul acesta. Judecătorii de la instanţa supremă au decis că recursurile IGPR şi MAI trebuie judecate tot la Curtea de Apel Craiova şi, ca urmare, procesul a ajuns iarăşi în Bănie. Ieri a fost primul şi ultimul termen din acest dosar, judecătorii stabilind un lucru simplu, respectiv, „Respinge recursurile. Irevocabilă.” Asta înseamnă că sentinţa dată iniţial rămâne în vigoare şi, ca urmare, după ce se va redacta hotărârea instanţei şi MAI o va primi, Frăţilescu va reveni pe postul de adjunct al şefului IPJ Gorj.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie are două funcţii de adjunct, respectiv una de adjunct şi alta de prim-adjunct. Cea din urmă a fost ocupată până în vară de Ion Voinescu, pensionat între timp, iar cea de adjunct este ocupată acum de Daniel Feţanu, pe funcţia respectivă fiind anterior Ion Frăţilescu. Rămâne de văzut cum va împărţi IGPR postul de adjunct al şefului IPJ Gorj între cei doi ocupanţi, mai ales că, de câteva luni, celălalt post de conducere, de prim-adjunct, este vacant.

Vizualizări: 487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: