Primarii după întâlnirea cu Ciurel: Ne-a dat speranţe!

Peste 20 de primari din Gorj dar şi Vâlcea, din zonele unde CE Oltenia are exploatări miniere, au făcut schimb de probleme cu conducerea complexului. Managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, le-a explicat edililor care este situaţia actuală a unităţii, iar primarii i-au transmis ce nemulţumiri au cetăţenii.

Mai toţi primarii prezenţi la discuţiile cu reprezentanţii CE Oltenia şi autorităţile judeţene au apreciat faptul că astfel de întâlniri ar trebui să se organizeze mai des. “Fiecare şi-a expus problemele directorului general. Ne-a spus despre consum, cum stau cu bugetul, cheltuielile, cu problemele cu care se confruntă pe piaţă, multe lucruri interesante pe care sincer nu le ştiam fiindcă nu aveam de unde să le ştiu. Informarea respectivă ne prinde foarte bine, mai ales pentru faptul că noi avem permanent contact cu cetăţenii. Legat de disponibilizări, a repetat că nu se vor face cel puţin nu anul acesta, iar în anii viitori se va încerca o plecare a personalului pe cale naturală, în jur de 600-700 pe an, în funcţie de pensionări şi alte plecări. În continuare ne-a dat speranţe. În rest au fost foarte multe lucruri pe care fiecare dintre noi le-a spus. Pe mine m-a interesat problema cu apa în zona Roşiuţa, anul acesta n-am avut apă. O întâlnire foarte utilă, cel puţin din punctul meu de vedere. Măcar la şase luni dacă ne-am întâlni aşa ar fi foarte bine. Foarte mulţi au probleme cu drumurile. O altă problemă este cea cu UATAA, mă interesează să aibă cărbune în perioada de iarnă. Mi-a spus că va trimite specialişti să rentabilizeze unitatea pentru că are un consum prea mare de cărbune”, a spus primarul din Motru, Dorin Hanu.

Acuză o lipsă de comunicare

Primarii s-au plâns şi de lipsa de comunicare cu reprezentanţii CEO care sunt în contact direct cu primăriile, respectiv directorii carierelor.  “Majoritatea primarilor a transmis lipsa de comunicare între şefii de carieră şi administraţia publică locală şi majoritatea primarilor a semnalat faptul că în anumite sate, aşa cum este şi localitatea Slivileşti, satele Miculeşti, Ştiucani şi Tehomir, nu au apă potabilă. Ni s-a comunicat că se va lua legătura cu şefii de carieră să aibă o altă  colaborare cu primarii din zone, acolo unde terenurile sunt afectate. Cel mai important lucru după părerea mea, am fost asiguraţi că nu se va pierde niciun loc de muncă, că o parte din foştii angajaţi, aproximativ jumătate de la Sind Jilţ vor fi angajaţi la Minprest. Şi dânşii ne-au prezentat situaţia actuală, am priceput că anul acesta este o sumă mult mai mică comparativ cu anul precedent, asta este situaţia”, a spus Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti.

Schimbare de opinie

În legătură cu problema de la Roşia de Amaradia, unde circa 200 de localnici nu au primit plata uzufructului şi nu s-au demarat procedurile de negociere, managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, declara înainte de întâlnirea cu primarii că nu ar exista nicio problemă în acest sens. “Negocierile se poartă în continuu, nu există o dată când încep sau se termină, în fiecare zi sunt negocieri. Nu ştiu despre ce este vorba, au început de mult”, a spus acesta.

Înainte de intrarea la discuţii, primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, s-a arătat indignat de răspunsul dat de managerul complexului. „Suntem în luna septembrie şi nici până astăzi nu au început demersurile pentru uzufruct, pentru terenurile pe care cetăţenii deja le-au dat. Înseamnă că domnul Ciurel minte cu desăvârşire. E primul lucru care o să-l ridic”, a spus Cotojman.

La finalizarea discuţiilor, primarul s-a arătat mai înţelegător, spunând că managerul CEO i-a transmis că nu cunoştea situaţia. „Rămase surprins domnul Ciurel, mi-a zis că nu ştia de lucrul ăsta, că nu s-au început negocierile pentru terenurile care sunt deja închiriate la unitatea minieră. A mai fost un director acolo care se ocupă efectiv de problema asta care a zis că n-a putut să înceapă negocierile pentru că n-au situaţia exactă a culturilor înregistrate în 2013, dar i-am spus că cele de referinţă sunt cele din 2012, că şi în 2012 s-a luat cele din 2011. Domnul Ciurel îi dete sarcină şi rămase ca de luni să înceapă negocierile. Eu luni la prima oră îl sun pe domnul Antonie”, a spus primarul din Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman. 

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: