Ionuţ Stoica: În noul film regizat de Cristi Puiu voi juca tot rolul unui poliţist

Primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, a înmânat, ieri, premiul şi titlul de cetăţean de onoare actorului Ion Stoica, care a dus peste hotare odată cu filmul său şi numele oraşului. Foarte emoţionat, actorul gorjean a declarat că va include această distincţie printre cele mai mari premii ale sale.

Reporter: Titlul de cetăţean de onoare vi s-a acordat în şedinţa de luni a Consiliului Local însă vi s-a înmânat abia acum într-un cadru festiv. Ne puteţi spune de ce?

Ion Stoica: Îmi pare rău că n-am putut fi prezent luni însă am fost plecat la Bucureşti pentru a filma la un film în regia lui Cristi Puiu. În cadrul filmului „Aurora” voi juca rolul unui poliţist. Sper ca şi acest film să aibă acelaşi drum ca  şi “Poliţist, adjectiv”.

Reporter: De ce tocmai rolul de poliţist?

Ion Stoica: Cred că acest rol mi se potriveşte cel mai bine. Tot rolul de poliţist am jucat şi în filmul care mi-a adus foarte multe premii, “Poliţist, adjectiv”. Mai îmi trebuie un rol de poliţist şi o să-l rog pe domnul Caragea să mă califice la locul de muncă.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre acest film?

Ion Stoica: Acest film mi-a schimbat viaţa. Nici nu mi-am imaginat că voi avea atât de mult succes. Filmul “Poliţist, adjectiv” a fost selectat pentru a reprezenta România la Oscar. În această săptămână urmează să aflăm dacă pelicula va fi nominalizată şi pentru Globul de Aur. Pentru acest film am avut 7 zile de filmare şi 3 zile de repetiţii. “Poliţist, adjectiv” reprezintă pentru mine un vis la care nici nu mă puteam gândi. Cu acest film am trecut de la emoţii, la transpiraţie şi gheaţă şi am văzut întreaga Europă.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre începuturile actoriceşti?

Ion Stoica: Prima dată am jucat într-un cadru organizat în 1984. Am funcţionat la Casa de Cultură, la Teatrul Popular. Primul meu rol de întindere mare a fost într-un spectacol care se chema „Chas” în regia lui Marian Negrescu. Eu îl interpretam pe colonelul Papagato şi aveam 419 replici. Cu acest rol am cucerit tot ce se poate numi premiu la toate spectacolele de amatori la care am participat. A fost rolul care şi-a pus amprenta pe viitorul meu artistic.

Reporter: Care au fost cele mai importante premii obţinute de-a lungul carierei?

Ion Stoica: Cel mai important premiu a fost Premiul „Elvira Godeanu“, cele două premii de la Cannes şi inclusiv cel de Cetăţean de Onoare al Târgu Jiului. Mă stimulează acest titlu pentru a promova şi mai mult imaginea oraşului nostru în străinătate. Pentru mine a fost o surpriză aprecierea rezultatelor mele profesionale pe care le-am avut peste ani.

Reporter: V-au ajutat în vreun fel Primăria, Consiliul Judeţean sau Prefectura?

Ion Stoica: Nu m-au ajutat, dar nici nu am apelat niciodată la aceste instituţii. Am fost sprijinit în plecarea mea la Cannes de domnii David, Manţog şi Victor Ponta, cărora ţin să le mulţumesc şi pe această cale. De asemenea, ţin să mulţumesc posturilor locale Radio Târgu Jiu, televiziunilor Gorj TV şi Tele 3 pentru modul în care au promovat imaginea mea.

Reporter: Ce le recomandaţi tinerilor care vor să îmbrăţişeze această meserie?

Ion Stoica: Este foarte greu să pătrunzi în lumea filmului. În Bucureşti se vânează câştigurile. Îţi trebuie foarte multă ambiţie, perseverenţă şi muncă pentru a face carieră.

Vizualizări: 107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: