Ireal, sublim, mirific... calificare!

Pandurii a câştigat incredibil la Braga cu 2-0 în minutul 117 şi e în grupele Europa League! Bravo băieţi, bravo Pustai, bravo tuturor pentru această performanţă incredibilă! 

Sporting Braga – Pandurii Târgu Jiu 0-2 (0-1, 0-1, 0-1), Stadion „Axa”, Braga, spectatori 11.312

Au marcat: Buleică (15’) şi Ciucur (117’)

Braga: Eduardo – Baiano, A. Santos, Nuno Coelho, Joaozinho – Luiz Carlos, Rúben Micael, Mauro – Alan (Agra, 65’), Yazalde (Eder, 81’), Edinho (Pardo, 65’). Antrenor: Jesualdo Ferreira

Pandurii: Mingote – Unguruşan, Erico, Christou, Momcilovic – Anton, Breeveld – Buleică (Mamele, 119’), Eric (Cristea, 69’), Nicoară (Ciucur, 84’) – Matulevicius. Antrenor: Cristi Pustai

Cartonaşe galbene: Baiano (min. 26), Santos (29’), Luiz Carlos (74’) / Erico (36’), Unguruşan (68’), Nicoară (79’), Christou (105’) Momcilovic (118’)

Arbitri: Liran Liany – Shabtai Nahmias, Oren Bornshtain (toţi Israel)

Buleică, remarcatul unei reprize anoste

Pustai şi-a recăpătat curajul la Braga şi a revenit la sistemul ofensiv, 4-2-3-1. Gorjenii sperau la un start de meci fulminant ca la Tel Aviv, dar prospeţimea nu mai era aceeaşi. După un sfert de oră de tatonare şi ocazii puţine, Pandurii a dat lovitura aproape pe neaşteptate. Momcilovic a centrat excelent de pe stânga, Joaozinho a dormit în post iar Buleică s-a infiltrat ca un vulpoi şi a deschis scorul. Brusc tribuna alb roşie a amuţit iar refrenul “Hei, hei Pandurii” s-a auzit din nou dincolo de graniţele României. Cu un Eric care îşi dorea multe, dar realiza puţine şi un Matulevicius capăt de linie, gorjenii nu au reuşit să menţină presiunea la poarta lui Eduardo. Despre portughezi…nimic în prima repriză. Braga a jucat la limita penibilului şi doar şutul lui Alan puţin alături de vinclu i-a trezit un pic pe fani. Matulevicius putea aduce bucuria încă dinainte de pauză, dar s-a încurcat în minge după ce reuşise să i-o “fure” unui fundaş neatent.

Ciucur, iarăşi erou, suntem în grupe !!!

Braga a ieşit altfel de la cabine. Mult mai determinată să-şi bucure suporterii. Ocaziile au început să apară des la poarta lui Mingote, dar portughezul pandurilor şi imprecizia adversarilor au menţinut avantajul minim. Pandurii au fost tot mai timizi cu trecerea timpului iar lusitanii au reintrat serios în joc. Pardo, Eder şi mai ales Ruben Micael în minutele suplimentare, au ratat ocazii care au împins meciul spre suspansul aproape de nesuportat al celor 30 de minute de prelungiri. Totul fără Eric care ieşise încă din minutul 70. Pustai l-a simţit pe brazilian că nu e în seară de graţie şi l-a schimbat. În prelungiri, tot Braga a fost la cârma jocului iar vedeta Eder, la primul meci după o accidentare ce l-a ţinut pe bară 6 luni, a lovit cu sete mingea iar aceasta a zguduit bara lui Mingote! Ce noroc avem, dar acesta se schimbă repede. La poartă cealaltă, Ciucur driblează scurt, trage puternic, dar mingea loveşte bara şi trece peste! Eroul de la Tel Aviv avea să devină însă şi eroul de la Braga. Mijlocaşul a preluat o minge în bandă, şi-a fixat-o e dreptul şi l-a executat cu un şut aproape ireal pe Eduardo! Minunea s-a înfăptuit din nou! Pandurii a înscris în minutul 117 şi s-a calificat eroic, la fel ca în meciul cu Hapoel. Bucurie de nedescris la final. Fanii pandurilor au fost singurii care s-au mai auzit pe Estadio do Axa în ultimele minute şi i-au aplaudat la scenă deschisă pe gladiatorii lui Pustai. Antrenorul, preşedintele Eugen Pîrvulescu şi jucătorii de rezervă au sprintat pe teren la final şi s-au bucurat nebuneşte de cea mai mare performanţă din istoria clubului. Au încins şi o horă la mijlocul terenului şi spun acum „Adeus Braga, welcome Europa League group stage”!

Tragere la sorţi – Pandurii este singura echipă românească calificată în grupele Europa League. Gorjenii vor fi plasaţi în urna a 4-a, ultima, astăzi la tragerea la sorţi pentru grupe. Adversari ca Tottenham, Fiorentina sau Dinamo Kiev pot veni în România

Încurajaţi şi la Braga

Pandurii au avut galerie şi în Portugalia. La fel ca în precedentele două deplasări europene, la Tallinn şi Tel Aviv, Eric şi compania au fost încurajaţi din tribune. La Braga s-a auzit „Hei, hei Pandurii” din piepturile a 80 de fani. Galeria a fost formată în mare parte din cei deplasaţi în delegaţia oficială, dar a fost completată cu 25 de muncitori români din Portugalia cărora li s-a facilitat intrarea la meci. Destul de important acest aspect dacă ne gândim că cel mai ieftin bilet i-ar fi costat 30 de euro. Familia şi prietenii lui Mingote au pus şi ei umărul. Portughezul pandurilor a fost încurajat din tribune de 15 apropiaţi ai săi care au luat loc lângă galeria pandurilor şi au fost îmbrăcaţi cu tricouri cu Pandurii. Fanii care nu au venit cu eşarfe speciale din România s-au înarmat cu fulare cumpărate de la faţa locului. Portughezii au scos la vânzare fulare speciale, colorate pe jumătate cu Braga şi pe cealaltă jumătate cu Pandurii. Un astfel de fular a costat 8 euro. Fanii portughezi nu s-au înghesuit la meci. Doar o treime din stadionul „Axa” (30.000 de locuri) a fost umplut. Chiar şi aşa, atmosfera a fost una demnă de un meci de Europa League. Şi asta datorită coregrafiei pregătite de fanii portughezi care au venit toţi la stadion îmbrăcaţi în alb şi roşu. Nu trebuie uitat nici sistemul de sonorizare extrem de performant al lusitanilor, dar şi aportul extrem de inimosului crainic.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: