Iriza cere demisia ministrului Energiei. „Dacă se consideră bătrân, să plece la pensie”

Interviu de senzaţie luat de Radio Infinit senatorului de Gorj Scarlat Iriza. Parlamentarul cere demisia unui ministru cu care este coleg de partid în ALDE. Iriza crede că Anton Anton a venit la Ministerul Energiei cu gândul de a distruge grupurile energetice pe cărbune. Iriza susţine că nu îi pasă dacă va fi dat afară din partid, spunând că adevăratul lider al ALDE nu este Tăriceanu, ci Daniel Chiţoiu. Supărarea lui Iriza a pornit de la faptul că Anton Anton a spus că termocentralele pe cărbune vor trece pe gaz până în 2040.

Reporter: Sunteţi supărat pe ministrul Energiei. Ce s-a întâmplat?

Scarlat Iriza: Nu trebuia să scoată acele vorbe din gură. Chiar dacă a zis 2040. În 2040, Gorjul dispare de pe harta României? Noi avem cărbune pentru cel puţin 80 de ani de acum încolo. Anul 2040 ca mâine este. Mai sunt 22 de ani. Cred că l-a luat gura pe dinainte.

Rep.: Dacă v-a nemulţumit această declaraţie, de ce nu îi cereţi demisia?

Iriza: Nu exclud să îi cer chiar demisia, chiar dacă este în acelaşi partid cu mine. Nu se vorbeşte aşa. Pe noi ne-a umilit ca gorjeni. Noi de aici trăim, toţi gorjenii. Dacă nu ar fi Complexul Energetic Oltenia, ar fi foamete în Gorj.

Rep.: Atât de rău v-a supărat, încât aveţi de gând să îi cereţi demisia?

Iriza: Da, bineînţeles. O să îi cer şi demisia luni. Ce credibilitate mai are ALDE în Gorj, dacă un membru ALDE, ministru vremelnic, scoate pe gură asemenea prostii?

Rep.: Ce îi mai reproşaţi?

Iriza: Îi reproşez că nu a venit niciodată în Gorj. Dacă se consideră bătrân, să se ducă la pensie sau să vină în Parlament înapoi. Trebuia să zică: bă, Iriza, când vin la tine în Gorj, să văd şi eu carierele, să văd şi eu termocentralele, să văd cum merge treaba acolo? Aşa era normal, că au trecut şase luni de când este ministru.

Rep.: Vi se pare că nu a făcut nimic în calitate de ministru pentru Complexul Oltenia?

Iriza: După părerea mea, nu a făcut nimic. Trebuie să ne ocupăm noi, parlamentarii de Gorj, şi de certificatele de carbon. Ministerul, prin dânsul, trebuia să se ocupe de asta, nu noi, parlamentarii. Noi trebuie să facem legi.

Rep.: De ce credeţi că nu se ocupă. Vrea să îngroape energia pe cărbune până în 2040?

Iriza: Cu gândul ăsta cred că a venit, dacă a scos pe gură asemenea aberaţii. Nu avem aşa multe capacităţi de energie în România. Dacă mâine moare Complexul Energetic Oltenia, moare şi sistemul energetic naţional. Acum mai bate vântul, mai plouă, dar poate peste două săptămâni vine seceta şi nu mai plouă toată vara. Ce facem atunci? Am făcut o interpelare la primul ministru acum două săptămâni, nu am primit încă răspuns, să-mi spună şi mie exact unde se duc aceşti bani. Anul trecut am plătit aproape 140 de milioane de euro pe certificatele de carbon. Păi cu 140 de milioane de euro făceam un grup cu 140 de MWh. Şi anul acesta poate plătim (n.r. CE Oltenia) 200 de milioane de euro şi să nu ne vină înapoi nimic? Păi, noi cu ce ne retehnologizăm?

Rep.: Nu credeţi că se va supăra partidul dacă cereţi demisia unui ministru ALDE?

Iriza: Dacă se supără, e treaba lui, nu e treaba mea.

Rep.: Mă gândeam aici la liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu, la ceilalţi.

Iriza: Nu au decât să se supere. Poate se supără Chiţoiu. Ăla dacă se supără, e jale. Ăla taie şi spânzură în ALDE. Ăla e conducătorul partidului de facto. Domnul Tăriceanu e un om elegant, de pus pe piedestal, dar conducătorul partidului e băiatul ăsta pe care îl cheamă Chiţoiu.

Rep.: Nu credeţi că Daniel Chiţoiu va lua măsuri cu dvs. dacă veţi face acest demers luni?

Iriza: Ce să îmi facă Chiţoiu... Să îmi ia caii de la bicicletă?

Rep.: Să vă retragă sprijinul politic, să vă dea afară din partid.

Iriza: Şi dacă mă dă, ce? Mă dă afară din casă?

Vizualizări: 772

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: