Epure: Este posibil să dăm salariile cu ceva întârziere

Primarul din Polovragi, Gheorghe Epure, este îngrijorat la gândul că rectificarea de buget ar putea să vină abia la sfârşitul lunii iulie. Epure crede că în aceste condiţii nu va putea da la timp salariile. În altă ordine de idei, primarul din Polovragi a spus într-un interviu la Radio Infinit că aşteaptă hotărârea de guvern prin care comuna să devină localitate turistică de interes local, ceea ce i-ar permite accesarea mai multor fonduri europene.

Reporter: Rectificarea bugetară va fi spre finalul lunii iulie, mai rezistaţi?

Gheorghe Epure: Din punct de vedere investiţional mai rezistăm, pentru că am început implementarea de proiecte. Mai recuperăm din banii care au fost plătiţi din bugetul local, pentru că sunt eligibili şi se recuperează. Problema se pune la salarii. Pentru luna iulie va fi totuşi o problemă, dacă rectificarea se duce la finele lunii. Au fost acele cote defalcate mult reduse la începutul anului şi s-a simţit la toate primăriile, nu numai la noi. Veniturile sunt destul de mici, nu poţi să rezişti cu veniturile de la bugetul local. Este posibil să dăm salariile cu ceva întârziere.

Rep.: Pentru investiţii sunt bani?

G.E.: Pentru investiţii, ca să fie bani trebuie să accesezi programele de investiţii. Altfel, localităţile mici sunt sortite eşecului din start.

Rep.: Ce se mai aude cu declararea comunei ca localitate turistică?

G.E.: Acum 30-40 de zile s-a definitivat procedura. Ultima vizită în teren a fost a Ministerului Dezvoltării şi aşteptăm acea hotărâre de guvern care ne va clasifica drept localitate turistică de interes local. Ni s-a promis că se va rezolva în cel mai scurt timp, am vorbit şi cu domnul deputat Weber, şi cu domnul senator Cârciumaru pentru o intervenţie în acest sens. Ne-au susţinut încă de la început, de când am pus dosarul de candidatură.

Rep.: Cu ce ajută comuna acest statut, dacă îl veţi obţine?

G.E.: În primul rând, suntem eligibili pe programele operaţionale, în special pe Programul Operaţional Regional, unde putem beneficia de finanţări foarte generoase. Dacă m-am bucurat de 4-5 proiecte care au finanţare nerambursabilă prin PNDL, la 1,2 milioane de euro sau cel integrat pe apă-canal care este de 2,2 milioane de euro, aici putem accesa şapte milioane de euro sau chiar mai mult pe un singur proiect. Diferenţa este fantastic de mare, dar şi investitorii privaţi, persoane fizice şi juridice, vor avea acces la astfel de programe regionale.

Vizualizări: 810

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: