Işfan a ignorat protestul profesorilor pentru campania PSD

Reprezentanţii dascălilor şi ai personalului nedidactic din învăţământul gorjean au pichetat ieri sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi al Instituţiei Prefectului. Deşi pichetările erau anunţate, conducerea ISJ şi parlamentarii au lipsit de la întâlnirile cu sindicaliştii. Protestatarii s-au plâns de faptul că au salarii de mizerie şi că nu li se decontează nici măcar naveta celor care au probleme de sănătate.

Protestatarii au venit ieri dimineaţă la sediul ISJ Gorj cu banderole albe pe braţ şi pancarte. Nu numai că nu i-a întrebat nimeni ce caută în curtea instituţiei, dar nici măcar la birouri şefii Inspectoratului Judeţean Şcolar nu au fost de găsit. Secretara inspectorului general a pus absenţa acestuia pe seama deplasărilor în judeţ. Işfan este văzut zilnic în campanie electorală cu Mihnea Costoiu, ministru al Cercetării şi candidat PSD la senat.

Sindicaliştilor li s-a spus că şi inspectorul adjunct este plecat la Bucureşti. Atitudinea conducerii ISJ a fost contestată de către dascăli. „Este lipsă de interes. Dacă venea Costoiu sau vreun lider PSD în vizită toată lumea era la datorie, nu mai pleca nimeni nici în judeţ, nici la Bucureşti. Noi contăm mai puţin, ce rost are să ne asculte cineva? Vin alegerile poimâine, să aştepte să le dăm voturile”, s-a revoltat un protestatar care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

„Avem colegi bolnavi care nu au bani să se trateze”

Printre cei care au pichetat sediul ISJ Gorj s-au aflat şi reprezentanţi ai personalului nedidactic. Aceştia s-au plâns de faptul persoanele bolnave de cancer nu au bani pentru a merge la spitalele din alte judeţe pentru a se trata. „Cerem modificarea Legii de salarizare pentru personalul nedidactic, deblocarea posturilor, scoaterea sporului de vechime din salariu şi apoi calcularea lui. De asemenea, vrem să fie decontată naveta la personalul nedidactic. Avem colege bolnave de cancer mamar care nu pot merge la consultaţii la Bucureşti sau Cluj pentru că nu au bani. În plus, ni s-au extins sarcinile şi le-am îndeplinit de fiecare dată fără să fim plătiţi suplimentar. Eu, una, am o vechime de 32 de ani şi sunt muncitor calificat, primesc un salariu de 840 de lei. Am pe lângă mine patru femei de serviciu care primesc salariu de 600 de lei/lună. S-a luat sporul de ruşine la îngrijitori, dar li s-au dat noi atribuţii. Tot noi cărăm laptele şi cornul, curăţăm sălile etc.”, a declarat Mariana Florea, de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Ţicleni.

Nici fochiştii nu au salarii mai mari. După 40 de ani vechime, Petre Bălă primeşte un salariu de 815 lei. „De 40 de ani lucrez ca fochist la Liceul Novaci şi primesc 815 lei/lună. Manipulăm 150 de tone de lemne, le tăiem, le depozităm, le introducem în centrale. Inhalăm gaze toxice şi asta nu interesează pe nimeni. E bătaie de joc. Vă daţi seama că, dacă ies la pensie cu salariul ăsta, mor de foame”, a precizat Petre Bălă.

Parlamentarii, ocupaţi cu campania electorală

Pichetările dascălilor nu au fost interesante nici pentru parlamentarii de Gorj, aceştia fiind ocupaţi cu campaniile electorale. Singurul politician care i-a întrebat de vorbă a fost Ion Săvoiu, preşedintele de la Forţa Civică Gorj. „Sunt revendicări cu care se confruntă sistemul de învăţământ şi am dorit să le facem publice şi să le aducem la cunoştinţa parlamentarilor de Gorj, dar din păcate în judeţul Gorj nu interesează problemele învăţământului. Dumnealor au campanii electorale din patru în patru ani, noi avem probleme în fiecare zi în sistemul de învăţământ”, a declarat Constantin Huică, preşedintele USLI.

Printre revendicările protestatarilor se numără: alocarea a minim 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii Educaţiei Naţionale şi modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic, prin scoaterea sporului de vechime din salariul de bază şi aplicarea lui la salariul de bază, precum şi deblocarea posturilor în învăţământ pentru personalul didactic auxiliar şi pentru cel nedidactic.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: