Îşi petrece zilele bătrâneţii vânzând flori pentru o pâine

O bătrână în vârstă de 86 de ani îşi câştigă banii de pâine vânzând flori în Piaţa Mică. Deşi are o vârstă înaintată, bătrâna spune că nu are probleme de sănătate, singurele care o dor din când în când fiind picioarele şi asta când stă mai mult timp în loc fără să facă mişcare.

Târgujienii care trec prin Piaţa Mică, pot vedea, din când în când, o bătrânică, mică de statură, care îmbie trecătorii cu flori de toamnă. Vremea rea nu o sperie, paltonul vechi de ani de zile pe care îl poartă este destul de gros ca să nu bage în seamă frigul toamnei. Deşi marfa e puţină, doar câteva bucheţele, puţini sunt cei care se opresc în faţa bătrânei pentru a cumpăra. „Le dau ieftin, numai zece mii buchetul. Dar nu cumpăra lumea că nu are bani... Îmi iau şi eu zahăr, îmi mai iau pâine...”, spune Ioana Cornea şi tropăie uşor pentru a-şi mai dezmorţi picioarele. “Nu mă doare nimic. Nu am probleme nici cu stomacul, nici cu inima... numai picioarele mă dor şi îmi amorţesc când stau mult fără să mă aşez. Trebuie să merg, să mă duc încolo şi încolo, să umblu... că dacă umblu nu am probleme”, mai spune bătrâna. Florile cu care vine din când în când în piaţă de are din faţa casei fiind semănate de fiica sa. “Acu ea a murit şi am rămas eu. Am fost necăjită la viaţa mea. Am avut şi eu necazuri multe... Omul mi-a murit de tânăr şi m-a lăsat cu patru copii. I-am crescut şi eu cum am putut şi când s-au făcut mari au plecat care încotro, la şcoală la serviciu... Stăteam la ţară la Pojaru... dar acum dacă a murit fata mea m-a luat o nepoată aici în Târgu Jiu că nu a vrut să mă lase singură acolo”, povesteşte bătrâna.

Cu sapa în grădină la 86 de ani

Deşi are aproape 90 de ani, Ioana Cornea nu se dă înapoi de la muncă. Vara trecută a muncit în grădina casei ca un om în floarea vârstei. “Au pus nepoţii cu care stau varză, roşii şi am muncit în grădină. Am săpat şi la porumb... Pai dacă pot de ce să nu muncesc? Nu o să stau degeaba. Am muncit de când mă ştiu... am fost şi la colectiv... că rămăsesem cu patru copii şi trebuia să îi cresc. Acum după ce am muncit la colectiv mi-au dat şi mie pensie, un milion o sută”, spune Ioana Cornea.

Secretul tinereţii: muncă şi ceai de tei

Cu puţini bani pe care îi câştigă de pe urma florilor, bătrâna îşi cumpără zahăr pentru ceai şi pâine. “Au grijă nepoţii de mine şi îmi dau ce îmi trebuie. Dar era păcat să las florile în curte că le topea frigul. Aşa că am zis să le vând şi să mai iau şi eu câte ceva”, afirmă bătrâna florăreasă. Ioana Cornea mai spune că la vârsta ei vede să citească fără ochelari şi că nu obişnuieşte să ia medicamente. “Dacă literele sunt mărunte nu prea văd. Dar dacă sunt un pic mai mari nu am probleme. De sănătate nu am probleme şa că nu iau medicamente. Beau ceai. De tei, că am cules astă vară, de sunătoare, de gălbenele... Şi cât pot să muncesc, muncesc... Că pe urmă, când o veni Dumnezeu la mine mă duc...”, mai spune femeia.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: