Îşi prelungesc şomajul prin concedii medicale

Sute de șomeri au găsit o metodă simplă de a-și rotunji veniturile fără să depună prea mult efort. Întrerup şomajul pentru a intra în concediu medical câteva săptămâni sau luni. În prima jumătate a acestui an, aproximativ 700 de persoane au primit, în total, de la Agenția de Șomaj peste 370 de mii de lei. Fiecare zi de concediu medical aduce o zi în plus la indemnizaţia de şomaj.

În fiecare lună, aproximativ 120 de șomeri intră în concediu medical. Legea este de partea lor, deoarece persoanele fără loc de muncă, dar care sunt asigurate în sistemul de asigurări de sănătate pot cere, în baza unei adeverinţe de la medicul de familie, concediu medical, moment în care indemnizaţia de şomaj se suspendă, primind în schimb o cotă din media veniturilor din ultimele luni lucrate. „Avem plătit, de la începutul anului până în prezent, suma de 374.844 de lei. În medie lunară, 62.474 de lei am plătit. Numărul beneficiarilor de concedii medicale, în medie lunară, este de 114 persoane care au beneficiat de 158 de concedii medicale. Defalcate pe boli, sunt 125 pe boală obișnuită, 11 pe neoplazii și TBC și 22 pentru sarcină și lăuzie. În perioada în care sunt plătiți cu acele concedii, se suspendă plata indemnizației de șomaj, urmând ca după ce starea de sănătate este bună, să revină în plata indemnizației de șomaj, a explicat Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj.

Rata șomajului, în scădere

În prezent, 9.400 de persoane sunt în evidențele AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Aproape 7.000 nu primesc niciun ajutor de șomaj. Rata este în scădere, susțin reprezentanții Agenției de Șomaj. „La ora actuală, avem 9.440 de șomeri, dintre care 4.250 sunt femei. Numărul șomerilor indemnizați este 2.633 și 6.807 sunt șomeri care nu primesc indemnizație. Rata șomajului este 6,86%. Este o rată a șomajului în scădere față de perioada scursă de la începutul anului. În ianuarie, aveam 10.577 de șomeri și o rată de 7,66%. Chiar și luna trecută, aveam 10.599 de șomeri și o rată de 7,67%”, a mai punctat Chiriac.

Vizualizări: 1,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: