IŞJ Gorj face un studiu pentru a afla dacă poate aplica Legea Educaţiei

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean studiază capacitatea şcolilor şi grădiniţelor de la nivelul judeţului de a pune la dispoziţie, începând cu luna septembrie 2012, spaţii pentru şcolarizarea elevilor care vor intra în clasa pregătitoare. Conform Legii Educaţiei, începând de anul viitor, copiii de şase ani vor fi înscrişi obligatoriu la clasa pregătitoare, clasă premergătoare clasei I.

Obligativitatea şcolarizării copiilor de şase ani la clasa pregătitoare începând cu anul 2012 i-a pus pe jar pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Aceştia trebuie să studieze dacă şcolile şi grădiniţele din judeţ dispun de spaţiile necesare pentru şcolarizarea micuţilor. În funcţie de soluţiile găsite există posibilitatea ca în unele localităţi clasa pregătitoare să se facă la grădiniţă, iar în unele la şcoală. „Se face un studiu referitor la efectivele care vor intra în clasa respectivă şi dacă dispunem de săli de clasă la grădiniţă sau la şcoală”, spune Cornel Şomâcu, directorul Şcolii Generale Ceauru din comuna Băleşti. Aşa cum s-a observat, în mediul rural există mai multe spaţii libere la şcoli decât la grădiniţe, iar în mediul urban situaţia se prezintă invers. În ceea ce priveşte efectivele de elevi care vor intra de anul viitor în anul pregătitor, acestea vor fi similare cu cele din clasa I, cu precizarea că de la un an şcolar la altul pierderea este de aproximativ 2000 de copii. Conducerile şcolilor vor trebui să analizeze şi încadrarea cu resursă umană. Copiii care vor intra în această clasă ar putea fi şcoliţi atât de educatori, cât şi de învăţători.

STUDIU

Un astfel de studiu a fost realizat şi anul trecut, atunci când se analiza posibilitatea de a include clasa a IX-a în învăţământul gimnazial. În urma cercetărilor s-a stabilit că spaţii pentru aplicarea acestui proiect există la şcolile gimnaziale din mediul rural şi lipsesc în mediul urban. De asemenea, o problemă a fost ridicată în ceea ce priveşte resursa umană, având în vedere că dascălii de la gimnaziu trebuie să predea la o clasă care provine din mediul liceal.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: