Istorie distrusă de nepăsare. Cum arată monumentul lui Tudor de la Padeş

Monumentul lui Tudor Vladimirescu de la Padeş s-a degradat şi are nevoie de reparaţii capitale. Asta spune Dan Ilie Morega, preşedintele Fundaţiei „Tudor Vladimirescu”, care acuză autorităţile din Padeş că nu fac nimic pentru a proteja şi conserva monumentul din Câmpia Soarelui. Autorităţile judeţene au anunţat că se vor implica financiar în reabilitarea monumentului ce rememorează şi celebrează începutul Revoluţiei lui Tudor Vladimirescu din 1821.  

Dan Ilie Morega, preşedintele Fundaţiei „Tudor Vladimirescu”, spune că acest important monument ar trebui să se regăsească în patrimoniul naţional. „Din nefericire, deşi comuna are un potenţial economic substanţial, constat că starea monumentului lui Tudor Vladimirescu este deplorabilă. Şi ea se datorează în primul rând lipsei de răspundere a primarului Serafim Antonie, care vorbeşte frumos şi face nimic. Ar trebui să fie dată spre proiectare reparaţia capitală a monumentului şi după aceea să efectueze reparaţia ca atare, nu numai a monumentului, inclusiv a împrejmuirilor şi chiar a gardului verde. Nu e posibil să nu asiguri securitatea monumentului şi a terenului aferent”, a declarat Dan Ilie Morega.

Gardul împrejmuitor s-a înclinat pe alocuri, iar în anumite zone este întrerupt. De asemenea, pe monument au apărut fisuri, însă sunt şi zone unde tencuiala a căzut.

Primarul din Padeş a explicat motivul pentru care până acum nu a intervenit pentru recondiţionarea monumentului. „Domnul Morega e supărat, dar monumentul este de mult şi putea fi reabilitat. Şi eu sunt supărat, pentru că am avut o discuţie de când am intrat primar cu viceprimarul de atunci, cu domnul Elena, şi i-am zis să se ocupe de acest monument. Să caute un proiectant, să îl facă, dar nu s-a ocupat. Dar, acum m-am hotărât şi mă ocup personal de acest proiect”, a comentat Serafim Antonie, primarul comunei Padeş.   

Consiliul Judeţean promite sprijin

Autorităţile judeţene spun că vor interveni financiar pentru reabilitarea monumentului, dar pun o condiţie. „O să vin în sprijinul autorităţilor de la Padeş la rectificarea bugetară cu sume necesare punerii în valoare aşa cum trebuie a monumentului de la Padeş. Până atunci, ei, din fonduri proprii, trebuie să facă tot ce înseamnă amenajare acolo şi să dea drumul la procedura de achiziţie pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic”, a explicat Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Autorităţile din Padeş vor reface împrejmuirea şi vor asigura amenajarea peisagistică până la manifestările ce vor avea loc în data de 3 iunie în Câmpia Soarelui. „O să rezolvăm reabilitarea monumentului printr-un proiect, dar suntem doar la faza de discuţii. Am discutat cu un proiectant, abia am găsit un proiectant care să reabiliteze monumente, trebuie să fie atestat pe culte, şi am reuşit să-l contactăm. Urmează să punem la cale toate detaliile. Trebuie să ne concertăm toate forţele pentru că acest monument trebuie reabilitat”, a conchis primarul din Padeş.

Vizualizări: 912

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: