Iti poate rezolva psihoterapeutul orice problema? Adevarul din spatele marilor preconceptii despre terapie

Psihoterapia este nu numai un tratament eficient pentru multe problemele de sanatate mentala, precum depresia, anxietatea sau tulburarea obsesiv compulsiva, ci si o metoda eficienta de a creste calitatea vietii, de a imbunatati felul in care se gestioneaza problemele in familie ori la serviciu. 


Mult timp psihoterapia a fost stigmatizata, deoarece se considera ca se adreseaza doar celor ce sufera de probleme mentale foarte grave ori ca nu este o stiinta in adevaratul sens al cuvantului. In ziua de astazi, aceasta nu mai este privita negativ, insa este in continuare tinta unor presupuneri false. Iata care sunt cele mai intalnite 3 mituri legate de psihoterapie:

Doar cei ce au o problema mentala diagnosticata merg la psiholog


Nu este necesar sa suferi de anxietate, tulburare bipolara, depresie sau orice alta tulburare mentala pentru a face psihoterapie. Spre exemplu, o sedinta de psiho-oncologie se poate adresa atat pacientului, cat si membrilor familiei care doresc sa inteleaga mai bine cum pot gestiona situatia. De asemenea, terapia se poate adresa atat famililor ce trec prin momente dificile, cum ar fi divortul sau cuplurilor care vor sa isi imbunatateasca comunicarea si relatia. Psihoterapia se concentreaza in special pe gestionarea emotiilor, a situatiilor dificile din viata si a stresului. 

Orice psihoterapeut iti poate rezolva problemele


Convingerea ca orice psihoterapeut poate rezolva problemele in mod misterios, de la situatii dificile si pana la simptome ale unor afectiuni ca depresia sau tulburarea obsesiv compulsiva este una eronata. Un psiholog nu are o bagheta magica cu care sa iti faca toate problemele sa dispara, insa va avea mijloacele si cunostiintele necesare de a te ghida sa descoperi pe cont propriu cum poti face fata situatiilor grele si cum sa accesezi resursele interioare de care ai nevoie pentru a te vindeca. In anumite cazuri, pentru rezultate cat mai bune, sedintele la psiholog se combina cu tratamente medicamentoase prescrise de psihiatru sau tehnici de relaxare, precum meditatia. De asemenea, relatia dintre terapeut si pacient este importanta, asa ca este important sa gasesti un psiholog in fata caruia simti ca te poti deschide si care iti inspira incredere. Astfel de experti, dar si numeroase servicii de calitate, poti gasi la Mazecenter.ro.

Nu oricine isi poate permite sedinte de psihoterapie

De cele mai multe ori, sedintele de terapie pot parea scumpe sau foarte scumpe, insa exista solutii de care pot beneficia cei ce nu au resursele financiare pentru a merge la psiholog sau cei ce au un buget redus. Multe clinici ofera sedinte de psihoterapie la preturi foarte bune, ce pornesc de la 100 de lei. De asemenea, exista si ONG-uri ce ofera consiliere gratis pentru cei ce nu isi permit, dar si psihoterapeuti care aleg sa trateze gratuit pacientii cu situatii financiare precare. In alte cazuri, CNAS deconteaza servicii de psihoterapie atunci cand un medic specialist ofera o trimitere catre astfel de servicii.


 Psihoterapia este una dintre cele mai bune solutii pentru cei ce confrunta cu afectiuni emotionale, tulburari mintale, situatii dificile, cum ar fi un divort sau pentru cei ce doresc sa isi dezvolte abilitatile emotionale si felul in care raspund la factori de stres. Aceasta poate creste calitatea vietii si ameliora simptomele problemelor mentale, insa pacientii trebuie sa aiba incredere in psihologul ales si sa isi poata deschide sufletul.


Sursa foto: Pexels.com

Vizualizări: 1,269

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: