ITM Gorj caută scuze pentru neregulile de la CE Oltenia

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj se dovedeşte pe zi ce trece o instituţie menită să acopere cu hârtii neregulile flagrante din Complexul Energetic Oltenia. Faptul că mai mulţi angajaţi ai ITM, în frunte cu şeful instituţiei, au rude angajate la complex, poate fi o explicaţie. ITM Gorj a finalizat controlul cu privire la modul în care sunt transportaţi minerii în cariere, în picioare, în spatele maşinilor de teren ale şefilor, viaţa angajaţilor fiind pusă în pericol. Conducerea ITM nu a comunicat sancţiuni în urma controlului, ci a găsit scuze companiei. În ultimul an, ITM a refuzat să vadă abuzurile la care sunt supuşi sute de angajaţi de la TESA, chiar dacă situaţia unui fost director de resurse umane trecut pe post de paznic a şocat o ţară întreagă. De altfel, fără complicitatea ITM Gorj şi a sindicatelor agreate de administraţie, conducerea CE Oltenia nu şi-ar putea permite abuzuri atât de grosolane.

Faptul că minerii sunt transportaţi în carieră kilometri întregi în picioare, în spatele unor maşini 4x4, i-a făcut săptămâna trecută pe cei de la ITM Gorj să se autosesizeze. Dar nu pentru a da sancţiuni, ci pentru a-i acoperi pe directori de hârtii, după ce Pandurul prezentase nemulţumirile angajaţilor de la Cariera Jilţ Nord. Între timp, şi sindicalistul de acolo, care sesizase fapta, a fost trecut de pe un post de economist pe unul de muncitor necalificat, dar nici aici ITM nu a constatat vreun abuz. Deşi sunt sute de salariaţi din CE Oltenia batjocoriţi de directorii care ştiu că pot controla instituţiile statului angajând rudele inspectorilor, ITM nefiind un caz singular din acest punct de vedere.

CE Oltenia respectă legea în procent de 55%

ITM Gorj spune că a făcut verificări în perioada 11-16.07.2014, pe linie de securitate şi sănătate în muncă, dar din comunicat nu rezultă nici ce sancţiune s-a aplicat, nici neregulile constatate. Ba mai mult, ITM disculpă CE Oltenia spunând că firma este în procedură de achiziţie a mijloacelor de transport. „Din verificările făcute şi informaţiile transmise oficial de către CE Oltenia referitoare la asigurarea transportului personalului muncitor la şi de la locul de muncă în cadrul Sucursalei Divizia Minieră Târgu - Jiu - CE Oltenia SA reiese că până la data de 16.07.2014 s-a asigurat un procent de 55,93% din necesarul de vehicule de transport. Se mai adaugă faptul că nu s-a putut asigura integral serviciul de închiriere vehicule transport persoane (necesarul total fiind de 59) deoarece cu ocazia evaluării şi verificării tehnice nu toate vehiculele ofertate au corespuns din punct de vedere al cerinţelor legale. Angajatorul continuă în acest sens procedurile de achiziţie. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a stabilit şi dispus măsura de interzicere a folosirii autovehiculelor din dotare în alte scopuri decât cele pentru care sunt omologate şi autorizate“, se arată în comunicatul de presă.

Şeful ITM Gorj, George Romanescu, nu a putut fi contactat telefonic pentru a da detalii despre rezultatul controlului, comunicatul de presă fiind extrem de neclar.

(NE)SANCŢIONAT

„Angajatorul a fost sancţionat contravenţional, având obligaţia să asigure în totalitate în perioada următoare necesarul de autovehicule autorizate pentru transportul persoanelor“, mai transmite ITM Gorj, fără să spună în ce constă sancţiunea.

TRANSPORT

CE Oltenia ar fi trebuit să schimbe mijloacele de transport din carieră încă de la începutul anului, după tragicul accident de la Roşiuţa, când un miner a murit şi alţi zece au fost răniţi, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În urma unei sesizări la ITM Gorj conducerea a dispus scoaterea unor maşini de transport în carieră, iar minerii mergeau pe jos la locul de muncă.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: