Ivăniși desființează programul CE Oltenia: “Nu au fost în stare să aprindă o brichetă”

Atac dur al lui Nicolae Ivăniși la adresa celor care promit construirea în cinci ani a două grupuri pe gaze la Complexul Energetic Oltenia. Candidatul PER Gorj la Camera Deputaților spune că sunt șapte ani de când compania a preluat pe bani grei cele două grupuri pe gaze de la Chișcani - Brăila, timp în care acestea nu au funcționat nicio oră. “Nu au fost în stare să aprindă o brichetă, să pornească niște grupuri făcute gata, cum să facă ei altele?”, a spus Ivăniși.

Nicolae Ivăniși a candidat și la alegerile locale în calitate de coordonator al ADN Gorj, având ca teme principale de campanie lipsa de transparență a CE Oltenia în privința planului de restructurare, dar și necesitatea ca banii care vor ajunge în Gorj pentru a asigura tranziția de la energia pe cărbune la energie curată să fie folosiți pentru finanțarea unor activități de producție, altfel județul va deveni o colonie.

Pentru alegerile parlamentare, ADN a intrat într-o alianță cu Partidul Ecologist Român și cu alte partide mici, astfel că Ivăniși va candida sub sigla PER. Prima temă de campanie lansată este legată tot de sectorul energetic.

“Complexul Energetic Oltenia a luat două grupuri pe gaze de la Chișcani acum șapte ani. De ce nu spune nimeni că în șapte ani nu a aprins nimeni bricheta, să facă această centrală funcțională?”, a spus Ivăniși la Impact TV.

În 2013, sub managementul lui Laurențiu Ciurel, Complexul Energetic Oltenia prelua cele două grupuri pe gaze de la Chișcani, în baza unei proceduri de dare în plată. Ca să preia grupurile, CE Oltenia a șters atunci creanțe de 28,7 milioane de lei pe care le avea de recuperat de la Electrocentrale Galați, dar a mai și plătit peste 8,1 milioane. În fiecare an, compania a cheltuit milioane de euro cu salariile, paza și conservarea grupurilor care nu au funcționat nici măcar o oră.

Candidatul PER Gorj la Camera Deputaților, Nicolae Ivăniși, a amintit faptul că unul dintre grupuri a fost modernizat cu 45 de milioane de euro înainte de a fi preluat de CE Oltenia și are autorizație de mediu până în 2025. “Cineva a avut interesul să țină acest obiectiv blocat, pentru a-l putea apoi vinde”, a precizat Ivăniși la Impact TV, acuzând toate guvernările din ultimii șapte ani de complicitate.

Potrivit unei sinteze a planului de restructurare obținută de Pandurul, CE Oltenia nu are în vedere punerea în funcțiune a celor două grupuri de la Chișcani, deși unul este modernizat, iar celălalt ar avea nevoie de investiții de 40 de milioane de euro pentru a funcționa la standardele actuale. În schimb, CEO și-a propus să facă rost de 806 milioane de euro pentru a realiza două grupuri pe gaze la Turceni și Ișalnița, jumătate bani europeni, jumătate surse proprii ale CE Oltenia. În paralel, compania va renunța la cinci grupuri pe cărbune.

Ivăniși nu crede că societatea din Gorj va reuși să acceseze fonduri europene pentru construirea unor grupuri noi pe gaze. “Am văzut o listă cu câte companii private încercă să acceseze bani europeni pentru construirea unor grupuri pe gaze. Acum am descoperit care este o parte din filmul din spatele acestei Tranziții Juste. Cine urmează să ia banii, care este miza, de ce au ținut acele grupuri nefuncționale, în condițiile în care au băgat în ele zeci de milioane de euro”, a mai spus Nicolae Ivăniși. “Acești bani vor veni și vor pleca înapoi la niște companii ale unor grupuri de interese, mai puțin în România. România va pierde, va pierde și acest Complex Energetic, va pierde și independența energetică”, a mai adăugat candidatul PER Gorj, care crede că banii sunt pregătiți pentru alții, fiind zeci de companii străine interesate să facă grupuri pe gaze în România.

Ivăniși crede că este necesară o voce în parlamentul României care să spună tare și răspicat ce probleme sunt la CE Oltenia, că o centrală pe gaze complet echipată nu funcționează de șapte ani pentru că este pregătită pentru alții. “Dacă tu ai o centrală pe gaz care nu a funcționat o oră, cum vii tu să îmi spui mie că faci conversia altor grupuri pe gaz?”, a spus Ivăniși. “Normal că nu e profitabilă, dacă o țin oprită”, a mai spus liderul politic, care crede că ar trebui sesizate organele de anchetă, fiind vorba de subminarea economiei naționale.

CONTEXT

Complexul Energetic Oltenia va închide primele două grupuri pe cărbune anul viitor, mai exact grupul 3 Turceni și grupul 8 Ișalnița. În 2024 va mai fi închis grupul 3 Rovinari, iar în 2023 vor fi externalizate cele două grupuri de la Craiova 2 (fără a fi trecute pe gaze de CEO).

În locul celor cinci grupuri pe cărbune sunt promise două grupuri pe gaze care ar urma să fie gata în 2025, unul la Turceni (cost 326 milioane euro) și unul la Ișalnița (cost 480 mil euro), jumătate surse proprii ale CEO și jumătate atrase prin mecanismul 10d (bani europeni).

Vizualizări: 5,888

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: