Jaful din pădurile de la Peştişani, încă neelucidat

Transport ilegal de lemn de 25 de mii de euro în două zile! Asta au constatat activiştii de la Greenpeace după ce au monitorizat zona în zilele de 18 şi 19 noiembrie anul trecut. Ancheta demarată atunci de Inspectoratul de Poliție Județean Gorj împreună cu Garda Forestieră Vâlcea nu a fost finalizată. Ecologiştii spun că în situaţia în care rezultatul anchetei nu va fi comunicat în curând, vor merge la Vâlcea pentru a cere explicaţii. Între timp, poliţiştii par mai ocupaţi să prindă amărâţii care iau un lemn-două din pădure pentru a se încălzi.

 O echipă a Greenpeace România a monitorizat la mijlocul lunii noiembrie 2016 transporturile de lemne pe raza localității Gureni din Peștișani. Au identificat astfel 35 de transporturi ilegale, unele fără aviz, dar mai ales vehicule cu aviz pentru un volum semnificativ mai mic decât cel transportat în realitate. Prejudiciul calculat de ecologiști în acest caz a fost de 25 mii euro.

Greenpeace a făcut mai multe sesizări la acea vreme, la DIICOT, Garda Forestieră Vâlcea și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Au transmis și toate imaginile foto și video pe care le-a realizat în timpul monitorizării, care reprezintă probe solide în ceea ce priveşte transporturile ilegale de lemne. Mai mult, sunt imagini pe camerele de supraveghere ale primăriei, care pot fi folosite de anchetatori.

Garda Forestieră Vâlcea a efectuat în data de 5 decembrie mai multe controale pe raza ocoalelor silvice din zona Peștișani în urma cărora au aplicat 32 de amenzi în cuantum de 320 mii lei. Tot atunci au confiscat și 933 mc de lemne, dar și 218 mc cherestea.

Garda Forestieră Vâlcea a comunicat atunci celor de la Greenpeace că va desfășura o acțiune comună cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj în baza parteneriatului "Scutul Pădurii". Data înaintată pentru încheierea acestor controale a fost 16 decembrie, iar rezultatul urma să fie comunicat celor de la Greenpeace. Activiștii organizației spun că nu au primit vreun răspuns până acum. "De la DIICOT nu avem informații, doar de la Garda Forestieră care au declanșat niște controale acolo, în decembrie. Preconizau că o să termine investigaţiile înainte de Crăciun, dar se pare că nu au făcut-o. Bănuiesc că sunt încă în derulare și urmează să luăm contact cu Garda Forestieră Vâlcea în scurt timp. Probabil le facem și o vizită", a declarat Ionuț Apostol, reprezentant al Greenpeace România.

Galerie foto


Vizualizări: 1,768

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: