Joaca de-a guvernele paralele

După ce a căzut Guvernul Boc, în România fiecare a început să-şi facă propriul lui Guvern. Geoană, Antonescu, Bella, Pambuccian nu se ştie ce fel de guvern vor, dar au găsit prim-ministru în persoana neamţului Iohannis. Vor cu orice chip un şef de partid minoritar, lucru de înţeles la ultimii doi, dar de neînţeles la primii doi! Boc, demis dar aflat în funcţie, vrea un guvern politic, dar cu prim-ministru tehnocrat, fapt pentru care a aplaudat ieşirea la scenă deschisă a lui Lucian Croitoru, desemnat de preşedinte  în funcţia pe care Boc are toate şansele, după cum merg lucrurile, să n-o părăsească decât după alegerile prezidenţiale.

Preşedintele îşi doreşte un guvern politic condus de un tehnician, măcar până la alegeri,  fapt pentru care l-a desemnat pe Croitoru, a cărui misiune este aproape imposibilă. Alianţa construită ad-hoc în parlament se ţine tare pe poziţii şi trompetează că nimic de pe lumea asta nu ar convinge-o să voteze un guvern făcut de cel desemnat de Băsescu. Băsescu le răspunde că a doua lui variantă este mult mai rea pentru ei, deoarece are de gând să propună un prim-ministru de la PD-L. Motivul este legat de faptul că  PD-L este  partidul cu cele mai multe mandate în parlament. Altă variantă, mult mai recentă, a preşedintelui este aceea în care Boc va conduce pe mai departe Guvernul interimar, iar viitorul preşedinte va avea sarcina să-şi numească prim-ministrul care-i place, neuitând totodată să anunţe că el este cel care va câştiga alegerile. Pentru că nimeni nu este dispus să cedeze, fiecare parte a început să-şi facă propriul guvern.

PSD, PNL, UDMR şi naţionalităţile conlocuitoare nu mai prididesc cu aranjamentele pentru prim-ministrul lor Iohannis, căruia cică i-ar fi permis să-şi aleagă singur oamenii din Guvern, deşi toată lumea ştie că  nu e aşa. Desele lor întâlniri din ultimele zile au avut ca scop nu numai reiterarea ideii de unitate de nezdruncinat în încăpăţânare, ci şi împărţirea portofoliilor unui guvern fantomă al cărui Prim-ministru nici nu a fost desemnat şi nici nu are vreo şansă să fie.

Cealaltă parte, mult mai calmă, se bazează pe faptul că  refuzul opoziţiei de a-l lua în seamă pe Lucian Croitoru va demonstra inflexibilitatea lor şi va aduce voturi lui Băsescu. Oricât de sătui am fi de politicienii noştri care ne-au arătat de atâtea ori că nu dau doi bani pe noi, mândria de români nu ne-ar lăsa să fim de acord cu un premier minoritar, fie el chiar şi neamţ. Asta cu riscul de a fi catalogaţi xenofobi sau cum le-o mai veni unora la gură!

Presiunea celor patru partide aflate în opoziţie este atât de mare pe Johannis, încât acesta a început să se comporte ca şi când ar fi un premier adevărat, deşi  preşedintele Băsescu nici nu l-a invitat de formă la Cotroceni pentru discuţii.  Efervescenţa care l-a cuprins pe Geoană, care se şi vede tăticul noului guvern condus de un premier nedesemnat, s-a mai muiat la auzul declaraţiilor lui Iliescu, care ieri a punctat clar că indiferent de decizia celor din opoziţie, fără preşedintele Băsescu nu se poate face nimic. Guvernul paralel al lui Iohannis are toate şansele să se fâsâie  şi să dea într-un fel de joacă în nisip cu lopăţica. Ar fi păcat, pentru că omul părea destul de serios la Sibiu!

Până atunci Geoană a înnebunit de tot în goana lui pentru poziţia doi în clasamentul candidaţilor pentru turul doi.  Pensionarilor de la Cluj le-a promis în schimbul votului că atunci când va ajunge preşedinte le va trimite prin poştă, acasă, medicamentele compensate! Nu i-o fi spus nimeni că el concurează pentru postul de preşedinte în stat şi nu pentru cel de director de poştă?! Pentru că nu era suficientă doar această tâmpenie, a mai comis încă una la foc automat. A promis, tot în schimbul votului, că statul, când va ajunge el preşedinte, adică la paştele cailor, va garanta cu un milion de euro datoriile populaţiei la bănci, iar acestea vor amâna plata ratelor scadente pentru 12 luni, pentru persoanele care nu mai pot plăti. Alooooooo! Băncile sunt entităţi financiare private, iar preşedintele unui stat nu are ce să caute în politica lor de creditare.  

În condiţiile în care el, împreună cu noii aliaţi, se joacă de-a guvernul, României îi sunt necesari 3,5 miliarde de euro ca să  poată supravieţui ca stat! De unde să pună el gajuri de miliarde de euro- De la soacră-sa Costea-

Vizualizări: 100

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: