Jos cu benzina și sus cu chenzina

Probabil ați văzut, dacă ați alimentat zilele astea, că prețul benzinei a scăzut binișor sub 6 lei litrul și v-ați bucurat. E o ieftinire cam cu 50 de bani, până la urmă, deci nu mare lucru, dar revenirea sub bariera psihologică de 6 era pe cale să ne facă sărbătorile (mai) fericite. Vă pomeniți că le-ați dedicat și-un gând bun petroliștilor de la noi, că uite ce lucruri bune fac ei în prag de sărbători, ieftinesc benzina, deși noi eram mulțumiți și dacă reușeau s-o lase nescumpită.

Ei, să știți că, într-un fel, nesimțiții care aduc benzină la noi continuă să o scumpească. Asta pentru că, în ultimele luni, prețul pe care-l plătesc ei pentru a produce această benzină a scăzut dramatic, odată cu acela al petrolului. Povestea lungă pe scurt, vorba americanului: prețul petrolului a scăzut cu 42% în doar patru luni, de la 116$ barilul în iunie la mai puțin de 70$, în prezent.

Motivele scăderii prețului petrolului sunt și mai îmbucurătoare. Din nou foarte pe scurt și fără explicații economice complexe: petrolul scade pentru că a scăzut cererea pentru carburant. Economiile funcționează tot mai prost, ceea ce face ca și consumul să fie redus. În plus, toate firmele și statele merg pe obsesia eficientizării, iar alternativele pentru un consum redus al unui carburant mult prea scump sunt tot mai numeroase. Așadar, avem toate motivele să credem că prețul petrolului va continua s-o ia în jos. Dar, la cât de șmecheri sunt petrolierii și la cât de prost e statul nostru, nu vă așteptați ca și prețul benzinei și-al motorinei să scadă proporțional. Dar hei, măcar nu va crește, sărbători fericite!

PS – pe lângă suferința petrolierilor, o a doua veste bună legată de scăderea prețului petrolului este și modul în care se duce Rusia (țară care se bazează în bună măsură pe exportul de petrol) în cap. De altfel, niște mici conspiraționiști zic că ar fi și ăsta un motiv pentru care șmecherul occident face tot posibilul să scadă prețul. Cât despre noi, să rămânem la vorba colegului meu Mușat: nu mă interesează cât costă benzina, pentru că eu tot de 20 de lei bag.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: