Jumătate din liceenii înscrişi la bac au picat

Doar jumătate din elevii înscrişi au promovat examenul de maturitate. Dacă anul trecut procentul de promovabilitate trecea de 90%, în această sesiune procentul de promovabilitate este de 53,13%.  Din cei peste 5.400 de candidaţi, 2383 nu au reuşit să obţină media 6.00, medie necesară pentru trecerea examenului. Eliminarea probelor orale şi a sportului din programa de bac a înjumătăţit numărul candidaţilor reuşiţi. Nici un elev nu a obţinut media maximă, spre deosebire de anul precedent, atunci când 15 elevi au fost notaţi cu 10 la toate materiile de examen.

Ieri Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a afişat listele cu notele obţinute de elevii care au susţinut examenul de Bacalaureat. Situaţia promovabilităţii nu este deloc îmbucurătoare, având în vedere că nimeni nu a obţinut nota 10, iar din totalul de peste 5.400 de elevi care au susţinut examenul, doar 53,13 % l-au  şi promovat. Cei mai mulţi picaţi au obţinut note sub 5, în număr de 1729 de elevi. Cu note între 5 şi 5,99 au fost 654 de elei. Cei mai mulţi elevi admişi, respectiv 764, au obţinut note între 6 şi 6,99. Cea mai mare notă obţinută la Bacalaureat este de 9,99. „În acest an notele sunt foarte mici. Nu avem o situaţie pe fiecare liceu, însă ştim că nu există nicio notă de 10 în judeţul Gorj. Şi rata promovabilităţii este destul de redusă, de doar 53,13%”, declară Iustin Paralescu, inspectorul general al IŞJ Gorj.

Au plâns la aflarea rezultatelor

Bacalaureatul din acest an a adus lacrimi de feţele elevilor din majoritatea centrelor de examen. La vederea rezultatelor elevii de la Liceul Tehnic Nr.2 au izbucnit în lacrimi. Pe listele cu notele obţinute de aceştia la examen nu sunt decât respinşi, iar din când în când mai apare câte un admis, însă nu cu note prea mari. Supăraţi, elevii dau vina pe faptul că subiectele au fost deosebit de grele şi nu au ştiut să le rezolve. Listele sunt pline de note de 1 şi 2, în special la matematică şi fizică. Cei care obţinuseră media şase erau mulţumiţi de reuşita lor. „Am luat şase şi sunt fericit. Mă bucur că am luat chiar şi cu nota asta la cat de grele au fost subiectele. Au picat foarte mulţi colegi de-ai mei. De la mine din clasă 15 au fost respinşi. Aşa că eu sunt chiar mulţumit”, susţine un elev de la Liceul Nr.2. Situaţia notelor este gravă şi la Liceul Numărul 1 şi la Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu. Şi aici sunt foarte mulţi respinşi, iar listele afişate sunt pline cu note de 2,50 şi 3. „Eu am luat puţin peste 8 şi sunt totuşi mulţimită, având în vedere că aproape jumătate de la mine din clasă au picat examenul”, susţine o elevă a Liceului Nr. 1.

Nu acelaşi lucru se întâmplă la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din municipiu. Marea majoritate a notelor sunt peste 8,  rar una mai mică şi foarte rar respinşi. Chiar şi aşa unii elevi se declară nemulţumiţi de rezultatele obţinute. Dacă la Liceul Nr. 2 o notă de 6 îi face pe elevi să sară de bucurie, aici nota 8 nu reprezintă decât un motiv de tristeţe pentru cel care l-a obţinut „Am luat 8,20 şi nu sunt prea mulţumit. Totuşi e puţin faţă de nota pe care mi-o doream. Asta e! A fost destul de greu la matematică. Nu voi depune contestaţie”, susţine un elev al Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.

ŞANSĂ

În judeţul Gorj examenul de Bacalaureat a fost susţinut de 5.544 de elevi.  Cei care nu au promovat însă acest examen o mai pot face în cea de-a doua sesiune organizată în acest an. Înscrierile vor începe de pe 5 iulie şi se vor încheia pe data de 9 iulie. Aceştia vor mai avea la dispoziţie aproximativ două luni să înveţe pentru a promova examenul de Bacalaureat. Cea de-a doua sesiune se va desfăşura la sfârşitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: