Militaru vrea să facă muzeu minier la Motru

Zona exploatărilor miniere din Motru ar putea intra în circuitul turistic datorită unui muzeu minier ridicat aici. Ideea aparţine deputatului Severus Militaru, care a trimis deja o delegaţie în Franţa, la Faymoreau, unde există un astfel de obiectiv. În muzeul din Franţa se regăseşte copia unei galerii în care este prezentată o activitate apusă. Deşi este îndreptat mai mult spre educaţia celor mici, muzeul din Franţa atrage anual 20.000 de vizitatori veniţi din toate colţurile lumii.

Din delegaţia trimisă la documentare în Franţa a fost artistul Theodor Dădălău şi inginerul Ion Dobriţoiu. „În zona Motru se va realiza un muzeu asemănător cu cel din Franţa, care să prezinte activitatea minieră din bazinul nostru. Încă nu s-a stabilit locul în care acesta va fi construit, fiind luate în calcul mai multe variante”, spune Ion Dobriţoiu. Ideea realizării unui astfel de muzeu aparţine deputatului Severus Militaru. „Este o idee pe care am promovat-o încă de la începutul mandatului. De curând am trimis în Franţa o delegaţie. Am vrut să merg şi eu, dar datorită moţiunii nu am reuşit să ajung”, menţionează Severus Militaru. Scopul trimiterii acestei delegaţii la muzeul minier de la  Faymoreau, din Franţa a fost unul de documentare şi de prezentare a unui material, ce va fi înaintat USMO, SNLO sau chiar Complexurilor energetice din Oltenia. „Va fi un proiect unicat în România. Nu există aşa ceva în ţară. Ideea este ca acest muzeu să fie introdus în circuitul turistic sau de a atrage turişti în zona Motru, zonă care să fie introdusă şi ea în circuit alături de alte monumente istorice”, spune deputatul Severus Militaru. Prin intermediul muzeului minier vor fi prezentat aspecte din viaţa de zi cu zi a celor care se luptau cu subteranul, munca acestora sau modul în care această activitate a evoluat în timp.

Conducerea muzeului din Franţa a fost plăcut impresionată că cineva se interesează de muzeul respectiv. „Au fost foarte deschişi şi au fost de acord să ne pună la dispoziţie materialul necesar. Pentru a pune în aplicare acest proiect am luat discutat şi cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi cu Elena Udrea”, mai adaugă Militaru. Cei care au făcut parte din delegaţia de la Gorj spun că vor reveni în Franţa în perioada următoare cu o expoziţie de fotografie care să surprindă momente din subteran şi din cariera de la Motru.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: