Juristul Ruşeţ, trimis la munca de jos după eşecul înfiinţării SMEO

Judecătoria Motru a respins ieri înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), pentru că modul de constituire nu a respectat procedurile legale. Pentru că este o construcţie sindicală care are în fruntea ei mai mulţi jurişti, în frunte cu preşedintele Ion Ruşeţ, eşecul a fost luat în derâdere de mai mulţi lideri sindicali. „Smeul a pălit în faţa instanţei”, a spus Constantin Mitrescu, liderul de la Energia Rovinari. „Rușeț trebuie să devină jurist trimis la munca de jos”, a spus Constantin Creţan, de la Federaţia Univers. „Două sindicate fac o federație, nu un sindicat”, îi dă lecţii şi sindicalistul Gârjoabă. Prezent la o emisiune tv, Ion Ruşeţ a spus că nu vrea să fie luat în derâdere şi a spus că a angajat un avocat, pe Gheorghe Pecingină, pentru a face demersurile juridice. „Eu nu puteam să mă ocup, ar fi trebuit să mă învoiesc la domnul Răuţ sau să îmi iau concediu. Nici eu, nici colegii mei, nu am avut timp pentru acest proiect şi am angajat pe cineva specializat, care o să ne reprezinte în continuare”, a explicat Ruşeţ la TV Sud.

Liderul sindicatului SMEO, Ion Ruşeţ, a încercat să înfiinţeze noul sindicat prin fuziunea unora existente, pentru a le prelua automat membrii, dar instanţa a apreciat că nu este legal. Ruşeţ l-a angajat pentru termenul de ieri, al doilea din proces, pe avocatul Gheorghe Pecingină, vicepreşedinte la PSD Târgu Jiu, dar se pare că nu i-a fost de folos. Totuşi, acesta din urmă spune că a primit o nouă sarcină, să găsească soluţii, astfel încât să se vadă şi rezultate. „Nu înseamnă nimic, înseamnă o întârziere cu şapte zile a înfiinţării noului sindicat. În urma acestei decizii, toţi liderii de sindicat, 12, cei care au dorit şi reprezentau sindicatele care doreau să înfiinţeze SMEO, m-au mandatat să găsesc soluţia juridică pentru a ieşi din această situaţie, lucru pe care îl voi face”, a spus Gheorghe Pecingină precizând că „nu este vorba de un pas înapoi, ci de un pas lateral”.

Ion Ruşeţ a explicat la TV Sud că nu a avut timp să se ocupe de înfiinţarea noului sindicat. „Eu mi-am luat deja şase zile de concediu pentru acest proiect”, a spus Ruşeţ, care a adăugat că nu a avut timp acum să verifice dosarul, procedurile, întâmpinările depuse la dosar, aşa că a angajat „pe cineva specializat, care avea disponibilitatea să meargă la instanţă”.

Mitrescu: „Smeul” a pălit în faţa instanţei

Liderul Sindicatului Energia Rovinari, Constantin Mitrescu, face caterincă pe seama eşecului înregistrat de cei de la SMEO. “Smeul a pălit în faţa instanţei, că n-a reuşit să păcălească instanţa să înfiinţeze pe căi ilegale şi neortodoxe un sindicat care vrea să fie şi majoritar. S-a văzut încă o dată lipsa de profesionalism a celor cărora presa le spunea sindicatul juriştilor de Herculane. S-a mai văzut şi lipsa de profesionalism a avocatului poporului, vicepreşedinte al PSD, care urlă toată ziua pe la televizor şi îşi dă cu părerea despre mişcarea sindicală. Are un caracter atât de infect de infectează şi penicilina”, a spus  Constantin Mitrescu.

“E jenant, e ridicol ce se întâmplă, îi pune din nou într-o lumină proastă şi demonstrează că salariaţii nu sunt marfa lor de manevră să-i schimbe ei de la un sindicat la altul”, a mai spus Constantin Mitrescu. 

Crețan: Rușeț, un jurist de trimis la munca de jos

Decizia magistraților de la Motru e considerată de Constantin Creţan ca fiind una care arată cât de „competent și capabil” este Rușeț în demersurile sale de a fi un lider ieșit de sub tutela Federației Naționale Mine Energie. Crețan nu îl iartă nici pe vicepreședintele PSD Târgu Jiu, Gheorghe Pecingină, avocatul desemnat acum de Rușeț pentru a continua eforturile de înființare a SMEO. „E dovada vie că a terminat Dreptul la Herculane, dar din păcate omul acesta a fost și profesor universitar și le-a predat studenților dreptul. A mai fost și senator și a făcut legi, chipurile, dar a pierdut prima bătălie mai serioasă pe care o avea de dus în instanță. L-a ajutat avocatul poporului și de aia a ajuns în situația asta. Dacă aș fi managerul CEO l-aș trimite pe Rușeț cu ceilalți de la TESA la munca din producție, pentru că la procese văd că nu e în stare să câștige nici când are el un interes direct. Eu m-am luptat singur în instanțe și nu am dreptul, iar împotriva mea a fost faimosul Doru Boștină, așa că Rușeț mai are mult până să devină și jurist și lider de sindicat. La munca de jos îi e locul”, spune Crețan.

Gârjoabă îi dă lecții lui Rușeț

Corneliu Gârjoabă, lider sindical, are o explicație pentru eșecul fostului său coleg de partid și de luptă sindicală, Ion Rușeț, în a înființa un sindicat care să fie majoritar în CEO. Acesta spune că fostul său coleg trebuia să știe clar prevederile statutare și pe cele legale pentru a putea înființa sindicatul la care aspiră, Gârjoabă fiind de părere că, pentru început, Rușeț trebuie să urmeze politica sa, a pașilor mărunți, pentru a putea să își atingă obiectivele.

„Două sindicate fac o federație, nu un sindicat, iar ei sunt 6 și tot federație devin. Ar fi trebuit să știe lucrul acesta. Dacă vor un sindicat, să facă la fel ca mine, să meargă la oameni și să înceapă cu 15-20 de oameni și apoi continuă. Ei ce vor, hai să ne unim cu țara așa dintr-o dată, nu se poate”, a spus Gârjoabă.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: