Jurnalul unui erou gorjean, exponatul lunii la Muzeul Naţional de Istorie

Jurnalul inedit al unui sublocotenent care a luat parte la Primul Război Mondial va fi exponatul lunii la Muzeul Naţional de Istorie a României. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 22 martie, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12.

Eroul însemnărilor era originar din Copăcioasa, localitate aflată la 25 de km de Târgu Jiu, oraș în care a trăit și studiat. Înainte de înrolare era angajatul unei bănci din Craiova. Tânărul a fost înrolat ca sublocotenent și a plecat pe front la 11 octombrie 1916. Tânărul a consemnat în jurnal o serie de episoade tragice, legate de creșterea numărului îmbolnăvirilor de tifos exantematic și chinurile crunte prin care treceau bolnavii. Epidemia îi dobora atât pe militari, cât și pe civili, pe lângă mizerie și aglomerație, o altă cauză fiind legată de proasta alimentație, de lipsa lemnelor și de frig, numărul victimelor devenind din ce în ce mai mare.

„Nici dangăt de clopot, nici clocot de lume, nu ești bocit de rude nu mai este nimenea, ci târâți câte 30-40 într-o groapă, asta ne e soarta”, scria, la 8 martie 1917, sublocotenentul gorjean.

Aproape zilnic, sublocotenentul a notat visele avute, vise populate cu membri ai familiei, iubitele sale, precum și interpretarea acestor vise care prevestesc binele sau răul ce are să se întâmple.

Poeziile sunt destul de numeroase, majoritatea de dragoste, unele ale unor clasici transcrise din memorie, altele scrise de către sublocotenent și dedicate celor două iubiri constante și vechi - Clemence și Paraschiva - sau pasiunilor mai noi întâlnite în timpul războiului.

Pe lângă poezii, autorul pigmentează notele de front cu desene; acestea reprezintă în mare parte doamne și domnițe în varii ipostaze, mai mult sau mai puțin erotice, rod al imaginației sau al amintirilor sale. Câteva poezii de dragoste sunt însoțite de desene în care o jartieră, un picior sau un sân dezgolit stârnesc imaginația desenatorului și a posibilului privitor.

Valoarea poeziilor este pur documentară, dar cea a desenelor este una reală, surprinzând cu talent oamenii pe care-i întâlnește, femeile din viața sa, caricaturizând, în același timp, personaje politice și istorice ale vremii.

Micro-expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 22 martie – 15 aprilie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Vizualizări: 3,944

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: