Jó napot

Gest rar de moralitate al unui ministru din guvernul Dăncilă. Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a demisionat pentru că nu a fost de acord să anuleze nişte reglementări pe care tot el le-a iniţiat şi care i-ar fi ajutat pe copiii minorităţii maghiare să înveţe mai bine limba română.

Popa nu este genul de naţionalist extremist, dar a trăit la deschiderea anului şcolar o experienţă pe care acum ne-a împărtăşit-o şi nouă. A fost în Harghita unde a intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi a încercat să dialogheze cu elevii în limba română. Niciun copil nu ştia româneşte, deşi cu toţii au în programă ore de limba română. Nici măcar nu au ştiut să răspundă la „Bună ziua”, până când nu le-a tradus profesoara de la clasă.

Valentin Popa reuşise să convingă guvernul să dea o ordonanţă pentru ca orele de Limba română să fie predate de profesori de specialitate, nu ca până acum de profesori de alte specialităţi, care îşi completează normele de bază cu aceste ore. Popa nu a afectat cu nimic învăţământul în limba maternă la care au dreptul copiii din minorităţile naţionale. Doar a vrut să le dea şansa de a învăţa cu adevărat limba română, fără de care pot rata foarte multe oportunităţi în România. Las la o parte faptul că nu este normal ca un cetăţean să nu ştie limba ţării în care s-a născut şi în care trăieşte, dar vă daţi seama, poate acel copil vrea într-o zi să se facă poliţist. Cum poate lua el examenul la Academia de Poliţie? Poate vrea să fie profesor de fizică. Chiar trebuie să îl condamnăm să trăiască numai în Harghita şi Covasna?.

Ce o fi fost în capul liderilor UDMR când s-au opus? E simplu, lor le place să aibă o populaţie captivă, care să depindă de formaţiunea lor politică. Sigur că sunt şi alte interese, unii încă mai au în cap o rupere a Ardealului de România. Şi, pentru a avea susţinători, vor ca maghiarii din România să nu aibă nicio şansă în altă parte a ţării, să se simtă discriminaţi. Şi cu certitudine au mai puţin şanse decât copiii români, câtă vreme nu ştiu limba ţării în care trăiesc.

Ce-a fost în capul lui Dragnea, să anuleze prevederile ordonanţei la cererea UDMR, ştim cu toţii. Pe Dragnea nu îl interesează nici de România, nici de PSD, nici de colegii lui de partid. Pe el îi interesează doar să rămână la guvernare până îşi obţine achitarea, iar dacă partidul se prăbuşeşte, o să admire peisajul de pe plajele din Brazilia, cocoţat pe sacii pe bani pe care i-a scos deja din ţară.

P.S.: Jó napot înseamnă „Bună ziua”, în ungureşte.

Vizualizări: 585

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: